IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Ядрената енергия ще остане жива поне до 2040 г.

Едно нещо е сигурно според рейтинговата агенция – ядрената енергия няма как да продължи да съществува без държавна подкрепа

22:00 | 13.11.19 г. 49
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нарастващата конкуренция в лицето на евтината възобновяема електроенергия, опасенията относно безопасността и нарастващите разходи за нови централи тласкат ядрената енергия към ръба на пропастта - освен в Русия и Китай, където индустрията продължава да се ползва с широка държавна подкрепа, посочват от S&P в бележка до инвеститорите.

Това е може би една от най-лошо пазените тайни в енергийния свят - ядрената енергетика няма да може да се изправи на крака без държавна подкрепа, пише Euracitv. 

 „Глобалната ядрена промишленост е изправена пред предизвикателства, свързани с опасенията относно безопасността, затягането на регулациите след трагедията с  АЕЦ „Фукушима“, политиките за постепенно прекратяване на ядрените мощности в няколко държави, наближаването на края на експлоатационния срок на съоръженията, все по-нестабилните енергийни пазари и конкуренцията в лицето на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)“, споделя рейтинговата агенция в своята бележка.

S&P вижда малка икономическа обосновка за новите ядрени проекти в САЩ или в Западна Европа на фона на огромните разходи и възхода на ВЕИ, което вероятно ще доведе до значителен спад в производството на електроенергия от ядрени инсталации до 2040 г.

Но въпреки тези предизвикателства все още е твърде рано да се обяви ядрената енергия за мъртва, добавят от агенцията.

Китай и Русия, например, продължават да изграждат нови ядрени мощности, подкрепени от енергийните политики и значително по-ниските разходи за строителство.

В САЩ министърът на енергетиката Рик Пери обяви малките модулни реактори (SMR) като ключови за бъдещето на индустрията, като заяви, че този тип инсталации могат да осигурят достъп до електричество в райони, при които населението няма достъп до електроенергия.

Освен това кризата с климатичните промени привлече вниманието към съществуващите ядрени централи, които все пак представляват съществена част от енергийния микс с ниско съдържание на въглерод в Европа.

В същото време ядрената енергия се оказва ключов актив за страни като Франция, които имат огромен енергиен флот от атомни електроцентрали, голяма част от които вече са почти напълно амортизирани.

Всичко това означава, че ядрената енергия ще остане актуална поне до 2040 г., тъй като страните се стремят да намалят въглеродните емисии, посочват от S&P.

„Вярваме, че производството на електроенергия без наличието на въглерод, което съществуващите ядрени активи осигуряват, съчетано с постоянен растеж на ВЕИ, ще бъде основен фактор поне през следващите няколко десетилетия за постигане на целите по отношение на климата и ще подкрепи устойчивото снабдяване с електроенергия“, добавят от агенцията.

Несигурна перспектива

Но след 2040 г. бъдещето на ядрената енергия изглежда много по-несигурно и до голяма степен зависи от държавната подкрепа.

„Очакваме кредитните траектории на ядрените компании в световен мащаб да се различават в зависимост от националните енергийни политики и степента на държавна подкрепа за ядрената енергия“, добавят от рейтинговата агенция.

В Европа се разрази мащабна битка относно приемането или отхвърлянето на ядрената енергия от предстояща схема за устойчива финансова класификация, насочена към привличане на частни инвестиции в зелената икономика.

Въпреки че Франция подкрепя включването на ядрената енергия в проекта на ЕС за таксономия на зеленото финансиране, Германия и Австрия твърдят, че тази индустрия не е устойчива и не трябва да бъде подкрепяна от ЕС. Очаква се окончателното решение относно устойчивата финансова таксономия на ЕС да бъде взето през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 12 rate down comment 6
doba
преди 4 години
'Напротив дори имам момент през зимата когато съм генерирал повече над 120% от капацитета на панелите защото просто е студено и те работят оптимално. А лятото дори в перфектното слънце им прави 80% от капацитета просто защото са нагрети от слънцето' Изби рибата, приятелю.А тук е реалната енергетика: http://***.eso.bg/?did=32#Работа%20на%20ЕЕСНе знам на Solar Power къде са волтаиците, но виждам - ФЕЦ0 0.00%, въпреки че днес Слънцето минаваше през облаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 6
Solar Power
преди 4 години
За Германия ходя редовно и гледам на 20-30% от покривите в Бавария има панели. Винаги съм се чудел дали са прости при условие,че имат 2 пъти по малко слънце от България. В крайна сметка достигнах до извода,че това се нарича диверсификация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 6
Solar Power
преди 4 години
Нищо не продавам и не искам да продавам дори нямам жица на енергото :)Жалко за теб,че не искаш да си свободен от америка,русия дори и от нашето ДДС обирджийство .... но избора е твой как да живееш и на кого да плащаш за нещо което е БЕЗПЛАТНО :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
Doba писах ти ,че слънцето не е най-важния фактор а радияцията !Системата съм си я сметнал за 7 дни ПЪЛНА ТЪМНИНА... НОЩ ако си представиш :) Това,че няма слънце не пречи на панелите да генерират ток ! Напротив дори имам момент през зимата когато съм генерирал повече над 120% от капацитета на панелите защото просто е студено и те работят оптимално. А лятото дори в перфектното слънце им прави 80% от капацитета просто защото са нагрети от слънцето. Най-общо казано ако лятото правиш с 35 панела 350в примерно 100кв на ден то зимата ще правиш 3 пъти по малко. Говоря със средни цифри за да е по лесно. Лятото ще трябва да намериш решение да си уплътниш енергията инъче просто няма да я прибереш :) Може да копаеш етери или друга валута или просто да топлиш басейна за да не отива на халос:П
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 6
doba
преди 4 години
АКО си мислиш, че ще ти чета интернет глупостите, се лъжеш.Щом е изгодно - кредит от банката, слагаш си панелите и ми продаваш - тази-другата година щели били да отварят пазара. Чакам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 7
doba
преди 4 години
Solar Power,Преди 2г(или 3г) мисля Слънце не се появи от януари до май(може да провериш МеТеО сводките). Какво правим след като мине 7-мия ден. Да наливам на бекъп генератора и да ми гълта по половин литър на час? Благодаря!Колкото до Германия - самата Меркел каза, че залитането по ВЕИ-та е било грешка. Ако искаш да я чуеш лично я търси в мрежата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 7
Solar Power
преди 4 години
И понеже видях,че се интересуваш направо ти пускам линкове как можеш да постигнеш всичко.http://electrodacus.com - тук има контролер за електричество и за термално складиране. За да не прозвучи като реклама само споменавам,че софтуера и контролера са open source. Може да си ги свалиш и да си направиш сам нещата.Батерии вземаш от: https://***.ev-power.eu ... аз предпочитам winston cells.Тук идва момента да си припомниш часовете по физика... да сметнеш консумацията си и т.н. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 7
Solar Power
преди 4 години
Същия лош управленски проблем има с пенсиите на хората.Първо държавата не внася нейната част, второ парите не се инвестират никъде. Трето вместо да вземаме двойни пенсии като остареем няма да вземаме нищо защото ще е супер дефицит или държавата ще трябва да тегли кредит след кредит.А колко е лесно. Отделна сметка,.. вняся всичко там на частниците и на администрацията. Прави се една инвестиция примерно: 50 ДЦК от целия свят, 20% международни борси (индекси само) , 10% БГ икономика, 9% БНБ, 1% крипто. И ето ти след 30 години парите трипъл :).... Но както казах в пост 11 истинските държавници мислят за 100 години напред....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 10
Solar Power
преди 4 години
Цената съм я споделил по долу. Системата ми е изчислена да работи 7 дни при пълна тъмнина което ако е случи смятай,че света е свършил.А ако те притеснява нещо винаги можеш да си вземеш бекъп генератор :)Разбира се важно е да си проектираш и къщата така,че да складираш излишната енергия. Най-добре в термална маса директно от панелите.Може примерно да загряваш кабели в плоча или бидони с вода и после тази термална маса се ползва за отопление например или дори топла вода.Отделно от това ще имаш и ток за печки и подобни неща ако искаш....Зимата имаш средно с 3 до 4 пъти по малко събрана енергия. Важно е да се знае,че ти е нужна радияция. Гледаш индекса :) Може дори да не пече слънце...... Та нещата са възможни и трябваше нашето правителство да насърчи хиляди малки стопани (както е в Германия) да сложат по покривите 20-30 панела и да им купува тока по 50/60 стотинки. Вместо това тя сключи договори с 10-ина китайски мегацентрали разположени в/у ЗЕМЕДЕЛСКИ земи..... какво да се прави лошо управление...... Истинския управник мисли 100 години напред :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
импе , грета туинберг , днес се е качила на катамаран , и си идва в европа ... :)))виж тези сладури в мароко :http://***.solarpaces.org/moroccos-noor-iii-solar-tower-csp-deliver-power-october/централа след централа вдигат . концентрирана слънчева енергия + съхранение на топло в разтопена сол + слънчеви панели . продават тока на около $0,15 за кВт . да леко скъпичко , ние туканка сме разглезени от козлодуй :))) ... ама следващия проект виж цената :https://***.solarpaces.org/morocco-breaks-new-record-with-800-mw-midelt-1-csp-pv-at-7-cents/денонощно подават ток импе . да , по-слънчева държава са от нас . но не толкова много ... няма да го къдрят после за ядрени отпадъци . даже мислят за износ на електричество в близко бъдеще към околните държави дори и към европа . строят мащабно такива централи + вятърни централи ... тука прогнозната цена от беляНЕ колко я смятаха ?ами португалците ? те там хептем удариха дъното :https://***.pv-tech.org/news/portugal-reveals-winners-of-record-breaking-solar-auctionмалко под $0,02 за кВт ... вярно , дострояват две-три големи хидро-помпени каскадни централи за да съхраняват излишъците от евтиното производство за когато им дотрябва . ще направят това за около 1/5 от цената на аец беляНЕ за около 1,5GWt мощност . нема да го къдрят после за ядрени отпадъци . м/у другото колкото нас са като държава и население , харчат 2 пъти повече ток , и карат на ВЕИ цялата им енергетика през лятото по месец-два . без въглища и газ :))) ... ха , и нямат аец .и грета си идва в европа , писах ли ти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още