IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костенец-ХХИ ще тегли 10 млн. евро кредит от КТБ

Дружеството ще гласува и за преминаване от едностепенна към двустепенна система на управление

12:58 | 20.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Костенец-ХХИ ще тегли 10 млн. евро кредит от КТБ

Костенец-ХХИ АД ще гласува на Извънредно общо събрание, насрочено за 1 март, за овластяване на Управителния си съвет да сключи договор за кредит в размер на 10 млн. евро с Корпоративна търговска банка АД.

Предназначението на кредита е за погасяване на задълженията на дружеството и за оборотни средства, се казва в уведомлението, публикувано чрез БФБ.

Към 30 септември 2010 оборотният капитал на компанията е отрицателен в размер на минус 13,2 млн. лв. Собственият капитал представлява 26% от пасивите на фирмата, задълженията към доставчици и клиенти - 31%, а дългосрочните банкови заеми са за 5 млн. лв. (13% от всички пасиви).

Събранието ще гласува за предоставяне на исканите от банката обезпечения под формата на ипотеки и залози на активи на дружеството.

Общото събрание на дружеството ще гласува и за преминаване от едностепенна към двустепенна система на управление чрез Надзорен съвет в състав от трима членове и Управителен съвет в състав от три до пет члена.

За деветмесечието на 2010 приходите от продажби на дружеството нарастват с 53% (заради услугите) до над 7 млн. лв., докато само приходите от продажба на продукция се понижават с 4,6% до 4,2 млн. лв.

Нетната печалба на дружеството от град Костенец за периода е в размер на 456 хил. лв. при загуба от 2,121 млн. лв. година по-рано.

Предприятието е специализирано в производството на санитарно-хигиенни хартии, хартии за велпапе, гладки опаковъчни хартии, като продукцията е предназначена предимно за последващи конфекционери, без крайни изделия.

Износът през първите девет месеца на миналата година е съставлявал 30% от произведената продукция.

Акционери с над 5% в Костенец-ХХИ към 30 септември 2010 бяха Марица 97 АД (34,07%), АКБ Актив АД (28,78%), Тежка механизация АД (14,39%), Къмпани Билд Комерс ООД (7,19%) и ХАД АКБ Корпорация (5,12%).

В края на миналата и началото на тази година Телпром ЕООД и Шийлд инвестмънт закупиха дялове от съответно 34% и 20%. Двете фирми са свързвани със собственика на КТБ Цветан Василев.

От своя страна, към края на септември 2010, Костенец-ХХИ притежава 13% от Елма АД, 14% от Топлофикация Казанлък, както и 40% в асоциираното Костенец-ДМ ООД.

Акциите на Костенец-ХХИ, поскъпнаха рязко през миналия месец и приключиха 2010 на ниво от 22 лв. за брой, след като през миналата година до декември не надхвърлиха 10 лв. Последната сделка с дружеството е от вчера на цена 22,90 лв. за акция.

Свързани компании:

Костенец-ХХИ АД(HHI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Има ли дружество в което да са били собственици от АКБ-то и да е просперирало ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още