IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво отличава стратегическите инвестиции в Спиди и Неохим

Първата разлика е в начина на влизане в българските дружества, посочва анализаторът на Елана Цветослав Цачев

11:19 | 25.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво отличава стратегическите инвестиции в Спиди и Неохим

Увеличението на капитала – във фокуса на инвеститорите

Колко ще бъде увеличението на капитала предстои да видим. Вероятно GeoPost ще закупи права и ще участва в него, а впоследствие ще получи средствата от продажбата на двете си дружества. Спиди обяви освен това, че сделките ще се осъществят при оценка от 8 EV/EBITDA. Показателят се използва най-често при сливания и поглъщания, защото обобщава най-добре стойността на компанията и финансовия й резултат. Последните резултати на Спиди я оценяват много близо до EV/EBITDA от 8, като цената на акция при увеличението на капитала трябва да бъде около 24 лв.

От проспекта ще стане ясно какъв ще е приносът на двете дружества върху нетната печалба на Спиди и дали печалбата на акция ще се промени съществено. Настоящите инвеститори обаче нямат основания за притеснение, тъй като положителните ефекти от синергията ще доведат до подобрение на нормата на печалба в дългосрочен период.

Паралели за инвеститорите

Преди няколко месеца имаше подобна новина за публично дружество. Производителят на торове Неохим 

Свързани компании:

 привлече по подобен начин голям инвеститор. Австрийската компания Borealis е дистрибутор на химически продукти и е важен играч в сектора. Тя ще се явява важен партньор за българската компания и ще й позволи да увеличи приходите си на европейските пазари.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Първата разлика, която се забелязва при Спиди и Неохим, е в начина на влизане в българското дружество. В случая с химическата компания има прехвърляне на дялове между акционери, което не води до нови инвестиции и промяна в баланса. При Спиди ще има осезаемо увеличение, вероятно за спомената цена от 30 млн. лв.

И втората важна за акционерите разлика е в цената на участието. Книжата на Неохим поскъпнаха двойно, за да достигнат цената на придобиване на миноритарния дял. При Спиди няма такава разлика с текущата пазарна цена. Малко е вероятно да има съществено раздвижване преди и около увеличението на капитала. Дружеството обаче ще увеличи пазарната си капитализация и вероятно обемите на търговия. Компанията постепенно се превръща в една от най-интересните акции и покупката на права и участието в увеличението на капитала е добра възможност да се навлезе в нея.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още