IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toranaga: В търсене на нови решения открих Виетнам като инвестиционна дестинация

Умният се учи от грешките си, а мъдрият - от грешките на другите. Да си мъдър с късмет е най-добре, споделя един от участниците във форума на Investor.bg

08:47 | 25.08.16 г. 40
<p>
	Огнян Николов във Виетнам в тунелите Ку Чи, които са построени от партизаните по време на войната в страната. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Огнян Николов във Виетнам в тунелите Ку Чи, които са построени от партизаните по време на войната в страната. Снимка: Личен архив

- Каква е стратегията ти на БФБ? 

За БФБ като цяло съм негативно настроен. Разбира се, имам няколко позиции, които според мен имат потенциал, но няма да ги споделя, за да не си мисли някой, че си хваля позициите. Ако някой се интересува от тях, може да ми проследи постингите. За мен БФБ е само за бутикови дружества и специфични ситуации, като е пълна с много "фира".

Много трябва да се промени България като цяло, за да дойде капитал и то на борсата. Аз съм напълно съгласен с Бойко Борисов, що се отнася до материала. Но всеки трябва да погледне първо себе си! Има ли един осъден корумпиран бизнесмен, откато е на власт? Едно знаково дело? Дай пример! Ами директорите, които са подписали за реакторите на Белене, без да са упълномощени?! Ако неговият материал е добър, според мен, би трябвало да се задейства. Колко мажоритари "изпомпват" дружества, без да има последствия?

Между другото за "изпомпването" – забелязах, че през последните 10 – 15 години висшият мениджмънт в англосаксонските, а вече и в европейските борсови дружества, прибира по-голяма част от печалбата. За акционерите остават в най-добрия случай трохи. Примери за това колкото искаш – ще спомена само Deutsche Bank и Credit Suisse. Не мога да се сетя, кой беше направил изследване за последните около 20 години, което потвърждава това мое наблюдение.

От 2005 г. не съм купувал нищо в САЩ (с изключение на Ford), а от 2013 г. насам само продавам в Европа, без да купувам. Смятам, че всеки, чрез своите действия и дисциплина, може да влияе на действията и решенията. Както сега, така и в бъдеще. Пример – Дженерал Моторс – Рик Вагонер само изнудваше политиците за субсидии, вместо да оправи качеството, цената и моделите. Какво се случва? Държавата спасява лошите решения с пари на добрите решения (данъци). Като включа и от миналото съсипването на обществения транспорт в Лос Анджелис от Алфред Слоан, за мен тази фирма не съществува. Или пък вземете за пример подхода на Фолксваген. На първо място въпросът е защо няма осъден лично за манипулациите. На второ, защо американските клиенти ще получат 10 хил. долара обезщетение, а в останалите държави - по-малко, ако въобще получат. Ако потребителите кажат "Не! Аз такава кола не искам", картината става съвсем различна, нали?

Забелязвам и един според мен много негативен тренд както в България, така и в развитите страни – в „законова опаковка“ се продават на хората изключително несправедливи решения. В това число и субсидиите. Аз лично съм привърженик на меритократизма – трябва да си заработиш и заслужиш, за да получиш. Инвестирай и тогава нека част от инвестицията ти да е освободена от данъци - автоматизъм. Развитието ще си върви от само себе си. И тогава цялата корупционна система на „одобряване“ отпада. Когато споделям, че в България скоро ще има субсидиране на разходи за IPO, инвеститорите се смеят. Получава се така, че тези, които са близки до власта или националните банки, печелят несправедливо повече от „нормалния гражданин“.

И друго негативно явление на борсите – много фирми отиват на борсата с "exit" стратегия, а не за развиване на бизнеса или пък само да генерират „управленчески такси“. Всичко е законно, но според мен, не е легитимно. Всичко това се забелязва от хората или се създава чувство, че нещо не е наред, ако не виждат директно причините. За да купиш на борсата, трябва да получиш повече от това, което плащаш. В момента според мен е обратното, не получаваш парче от баницата.

На БФБ политиката реално е изгонила капитала, а и продължава да го гони, както българите от Черноморието. Българите в чужбина остават инвеститор номер 1 в България. В този ред на мисли БФБ може много лесно според мен да се съживи -  да се направи пенсионна реформа и всеки да внася в индивидуална пенсионна сметка (като брокерски акаунт), която да може сам да управлява, но да не може да тегли от нея, докато не навърши годините за пенсия. Държавната индивидуална пенсия и вноска да останат. След като се пенсионира, човек да може да тегли примерно максимално 5% от стойността на година. Тогава всеки ще е свободен и сам ще знае докъде му се простира чергата. Недоволството ще е в граници. Но висшият политически материал едва ли ще се сети за такава работеща система. И ще се види ясно, че нищо не дават, а хората сами си плащат.

Развитие напред се получава, когато има силно несъгласие или недоволство с настоящето, което според мен е налице в България и Европа. Съпротивата срещу статуквото, когато се осъзнаят преимуществата на новото – така се печелят избори истински! В сегашно време информационните технологии спомагат много за това. Но трябва и криза, която да ускори или да направи този процес възможен. Затова аз лично очаквам силен спад, както на БФБ, така и на останалите пазари по света.

„Количествените улеснения“ или просто казано – печатането на пари, води до корелиране, не само на различните пазари по света, но и инвестиционни инструменти.  Според мен може да се забрави ученото в училище или университет – трябва да се гледат фактите, а академиците и политиците са в този случай крачка назад. Ако видя положителни промени в България, разбира се, че ще инвестирам по-активно.

Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

76
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr.Justice
преди 5 години
Хо Ши Мин е в падеж ...първи стоп лим 900...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 0 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
https://countryeconomy.com/countries/compare/vietnam/bulgaria
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 1 rate down comment 0
Fackelmann17
преди 6 години
Давай давай...Кажи как набираш информация за Виетнамския пазар, защото ако ти печелиш от този пазар за нас по малко образовани информирани и познаващи пазара там би било скок на сляпо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 7 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
исках да попитам, дали някой следи моите постинги?? Моля по един + или -.Ако няма реакции, спирам да пиша.Днес бе последния ден за голдината и правя рекапитулация:AGF - buy 7.200 sell 9.500 + 32%TS4 - buy 6.900 sell 7.550 +9% + 475 net div. SFG - buy 11.300 sell 12.000 +6% + 1330 net div.AGF= 6600, TS4 = 5790, SFG = 706219452 *100/16000 = +21% performance за 2017.Не можах да постигна целта си от 60%, тъй като очаквах рибните позиции да се раздвижат по-рано. Това не се случи. Все пак съм доволен, тъй като нямам губещ trade тази година, което реално ми е за пръв път, откато инвестирам. Фокусирането в риска си казва думата. На собствен гръб виждам какво значи по-ниска доходност и по- нисък риск. Отнася се само за Виетнам.Повтарям - ако няма коментари или реакция - спирам да пиша, тъй като си е ангажимент. По Урановите позиции - ако ги продам днес ставам пари, тоест изчиствам загубата от 20% в началото на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 0 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
strong buy Uranium !!!! third deal is on!!! Buy on leverage 200% !!! тук очаквам утрояване от сегашните цени до 3 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 1 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
като започнах на Виетнамската борса, оборота беше средно 5 Мио$ на сесия - сега е 100 Мио$...За последните 24 месеца малко под 300 д-ва се качиха на борсата без да има субсидиране при IPO... Има ли база за сравнение с БФБ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 1 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
http://***.investor.bg/analizi/91/a/indiia-i-dolinata-na-reka-mekong-kato-alternativa-na-kitai-246978/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 0 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
не излезе като цитат - става въпрос за урановите позиции..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 1 rate down comment 1
Toranaga
преди 6 години
Продажба на 3-те позиции - загубата е средно 20%. Все още е рано, да се влиза. Аз при 20% загуба излизам, защото по този начин се предпазвам от по- големи загуби.Когато пак влезна, изходната сума, ще е реално от начолото 15.000, за да се получи обективна възвръщаемост. Ще запазя все пак дискретност при позициите - искам да има мистерия и желание за research..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 1 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
http://en.vietstock.com.vn/2017/05/viet-nam-made-cranes-shipped-to-india-974-260663.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още