IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Еврохолд се промуши неправилно в SOFIX?

Това се е случило поради странно правило на БФБ и ползване на грешни данни, като към днешна дата дружеството вече би трябвало да излезе от индекса

08:06 | 13.03.17 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Kогато преди повече от шест години след разследване на Investor.bg се оказа, че българският основен борсов индекс SOFIX е бил грешен в продължение на над 6 месеца поради некоректен фрий-флоут на Софарма АД, едва ли сме предполагали, че подобна грешка ще доведе до ново некоректно ребалансиране на индекса години по-късно. 

Но точно това се случва и поради странни за българските условия правила на БФБ-София и грешка Еврохолд влезе в основния индекс в края на миналата седмица за сметка на  Индустриален холдинг България АД.

Но да караме хронологично и да обясним първо как се влиза в SOFIX.

Процедурата е изключително проста, като има 3 кръга. На първия се отсяват компаниите с над 750 акционера, над 3 месеца търговия на регулиран пазар, листната на Основен пазар, и с пазарна стойност на фрий-флоута от над 10 млн. лв. (това е стойността на акциите у акционерите с дял под 5%).

Вторият кръг също е пределно ясен. Изготвят се две класации, едната по медиана на седмичен оборот през последната 1 година, а втората - по брой сделки през последната 1 година. Прави се точкуване на двете класации и топ 30 компании влизат в крайната селекция за трети етап. Ако две компании са с равни точки на 30-то място, се избира тази, която води по брой сделки.

При третия етап компаниите се подреждат в низходящ ред по пазарна капитализация на фрий-флоута и първите 15 влизат в SOFIX. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Нека сега видим какво пише в страницата на БФБ-София за пазарната капитализация на 4-те компании, които в петък бяха извадени или включени в SOFIX. Това са Еврохолд и Алкомет, които бяха добавени, и Трейс груп холд и Индустриален холдинг България, които бяха изкарани.

По данни от 10 март пазарната стойност на фрий-флоута на Алкомет АД е 34,7 млн. лв., а при Индустриален холдинг България АД - 28,3 млн. лв., докато при Еврохолд България АД тя е 26,25 млн. лв., а при Трейс груп холд АД е 23,8 млн. лв.

Става ясно защо Алкомет влиза и Трейс излиза, но не е ясно защо Еврохолд влиза в индекса?

Още по-странен става казусът на фона на информацията,  че от 1 март до 10 март Еврохолд поскъпва от 0,78 лв. за акция до 0,816 лв. за акция, а ИХ България поевтинява от 0,99 лв. за акция до 0,985 лв. Да поясним, че влизането/излизането в SOFIX е на база цените към 1 март. Тоест към 1 март ИХ България е стоял дори още по-здраво в SOFIX спрямо 10 март.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Нещо повече, капитализацията на фрий-флоута на "Еврохолд" е още по-ниска от посочените в сайта на БФБ 26,25 млн. лв.

Това е първият парадокс. Според БФБ-София делът на фрий-флоута на Еврохолд е 19,94%. Въобще не се отчита фактът, че той е далеч по-нисък, тъй като при току-що приключилото увеличение на капитала единствено мажоритарният собственик записа акции, по-точно - 34 млн. акции.

Така делът на мажоритарния акционер Старком холдинг АД е повишен от 50,05% на 60,58%, а на друг голям акционер (KJK II SICAV-SIF) е намален от 12% на 9,47%.  Променя се и делът на третия голям акционер – Дар Финанс ЕООД, който към 31 декември 2016 г. е имал 19,04%, но в резултат на увеличението на капитала делът му трябва да е паднал до 15,03%. Така делът на големите акционери е 15,03% + 9,47% + 60,58%, или общо 85,08%. Следователно за фрий-флоут остават 14,92%, което е доста под ползваните от БФБ 19,94%. Така реалната стойност на фрий-флоута на Еврохолд към 10 март би била 19,6 млн. лв., доста под тази на Трейс груп холд АД (което пак би изпаднало заради влизането на Алкомет и оставането на ИХ България). 

Тогава възниква големият въпрос как така Еврохолд е изместил ИХ България?

По един грешен и нелогичен начин. Наскоро Еврохолд България АД осъществи увеличение на капитала. Доскоро имаше 127 345 000 акции. От 8 март 2017 г. новозаписаните 34 млн. акции са приети за търговия и вече се търгуват 161 345 000 акции, които отново не са достатъчни за влизането на SOFIX дори при завишения фрий-флоут от 19,94%.

Но, за да влезе Еврохолд България АД, е било нужно още нещо, така че да изпревари ИХ България...

И затова при изчисленията за SOFIX се е водило, че Еврохолд България АД има 212 241 666 акции. Тази бройка акции бе обявена от месеци в сайта на БФБ-София, по-точно - от 22 декември 2016 г., когато е последната дата за търговия на старите акции с право на участие в увеличението на капитала.

Откъде се е появил броят акции 212 241 666, въпреки че компанията никога не е имала толкова издадени?

Това е максималният размер на планираното увеличение на капитала с нови до 84 896 666 акции, от които не само че са записани само 34 000 000, но и са записани от един акционер, поради което не се увеличава фрий-флоутът, а напротив - той пада от вече записаните 19,94%.

Защо е погрешно увеличение на капитала, което не е записано, да се брои предварително? Просто защото на БФБ-София почти половината от увеличенията на капитала не се осъществяват в пълен размер, а някои и се провалят.

Нещо повече, към 10 март 2017 г. Съветът на директорите на БФБ-София много добре е знаел, че не трябва да ползва бройката 212 241 666 акции, а много по-малката, защото същият този Съвет на директорите на 6 март вписва новите 34 млн. акции за търговия и те достигат 161 345 000 броя.

Още на 8 февруари пък БФБ-София публикува новина, че увеличението е частично записано, като са записани 34 млн. акции. Точно в този момент БФБ-София е трябвало да коригира броя акции от 212 млн. на 161 млн. и да не се допуска грешката в изчисленията за SOFIX.

Именно това "уведомление за резултат от подписка за увеличение на капитала" е същественият момент, в който се разбира колко ще бъдат акциите.  

Защо обаче БФБ-София подминава тези факти и собствената си обява и ползва грешния брой акции?

Ако може да се пошегуваме с това правило (да се ползва максималният обявен брой акции, предложени за записване), е възможно компания с капитализация от 10 млн. лв., да разхвърля акциите между 750 души, да обяви увеличение на капитала до 100 млн. лв. и БФБ-София ще я вкара в SOFIX. Тогава Expat SOFIX ETF ще трябва да купува акции от нея. Увеличението няма да е успешно и след 6 месеца тази компания ще излезе от SOFIX, а Expat SOFIX ETF ще трябва да продава.

По-същата логика, ако акциите на Еврохолд България АД не поскъпнат с около 50% до около 1,2 лв. за акция в следващите 6 месеца, то компанията ще изпадне от SOFIX през септември. Както изчислихме по-горе, към днешна дата тя вече би трябвало да е изпаднала.

Нужно е да уточним, че според правилата на БФБ-София фрий-флоутът е медиана за последните 6 месеца. Но увеличението на капитала на Еврохолд България е вписано в Търговския регистър на 13 февруари 2017 г. и там ясно пише, че новите акции са записани от мажоритаря и следователно делът на свободните акции намалява.

Затова и медианата на фрий-флоута вече намалява и не е 19,94%, но при равни други условия, до 1 септември 2017 г. ще падне до 14,92%. Затова фондовете,следващи SOFIX, сериозно ще се зачудят да продават ли книжата си в ИХ България (Expat SOFIX ETF притежава 1 261 011 такива, оценени на 1,22 млн. лв., или 4,43% от активите му) и да купуват акции на Еврохолд България АД.

Все пак има време за реакция, защото обявените в петък (10 март) промени в SOFIX влизат в сила от 20 март 2017 г.

Впрочем няма да е прецедент БФБ-София да коригира подобни решения, ако го направи и сега, следвайки здравата логика и фактите, че акциите не са 212 241 666 и никога не са били толкова.

На 10 март 2015 г. БФБ-София обяви, че Холдинг Нов Век АД влиза в SOFIX, а на следващия ден се коригира и реши това да е Холдинг Варна АД.

На 21 февруари 2011 г. разследване на Investor.bg пък показа, че SOFIX е бил грешен в продължение на над 6 месеца поради некоректен фрий-флоут на Софарма АД. Така в индекса не е трябвало да влиза Зърнени храни България на мястото на Холдинг Пътища.

Неслучайно още през януари 2017 г. писахме, че Алкомет може да измести Трейс или ИХ България от SOFIX, но не сме и предполагали, че поради неправилно взет предвид брой акции Еврохолд България може да е не просто кандидат за влизане, но и да влезе в индекса. Това просто не подлежи на логично прогнозиране.

Големите въпроси сега са дали Expat SOFIX ETF ще продава акциите си в ИХ България, дали ще купува акции от Еврохолд, и дали БФБ-София ще коригира фактическата си грешка, че ползва бройката от 212 241 666 акции за Еврохолд при ребалансирането на SOFIX.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в някои от изброените компании.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Трейс Груп Холд АД(T57)

Еврохолд България АД(EUBG)

Алкомет АД(ALCM)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
ЧИИ ИНТЕРЕСИ СЕ ПОКРИВАТ ДА БЪДАТ БОРСАТА И ДЕПОЗИТАРЯ ДЪРЖАВНИ, 27 ГОДИНИ, СЛЕД КАТО НЕ ТРЯБВАШЕ ДА СА ТАКИВА ????ТОВА СА СМАЗВАЩО МНОГО ГОДИНИ И НИКОЙ НЕ МУ ПУКА !??? Е КАК ДА СТАНЕ НА ДА ИМАМЕ КАПИТАЛОВ ПАЗАР !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
Bill-bg
преди 7 години
Много компании ще им го напишат (да не би да е много сложно), но те не искат.... така им е по-удобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
Bill-bg
преди 7 години
Много компании ще им го напишат (да не би да е много сложно), но те не искат.... така им е по-удобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
Като цяло автоматизираното изчисляване на алгоритъма, им е проблема или нямат един софтуер за това или нямат квалификацията за това !??? Няма ли кой да им автоматизира софтуера и напише програми !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
Марияне, веднага да се срещнете с мажоритарите ви и да организирате, ЗАКУПУВАНЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ ДЯЛ ОТ БФБ, ЗАЩО НЕ Е ЛИ В ЧАСТНИ РЪЦЕ, НЯМА ДА ИМА СТАНДАРТИ И КАЧЕСТВО !!??? НЯМА КАК ДА РАЗВИЕМ КАПИТАЛОВИЯ СИ ПАЗАР, АКО НЕ ВЛЕЗЕ ЕВРОТО, НО И ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ТИЯ ДЪРЖАВНИ СУПЕР СЪМНИТЕЛНИ ДРУЖЕСТВА!??? Те щом такива грешки допускат, НИЕ КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
ИНВЕСТИРАЙ В БЪЛГАРСКОТО ВЪВ АКЦИИ НА БЪЛГАРСКИ КОМПАНИИ, КОЛКО ЩЕ ГРАБЕЖА И ИЗМАМИ ЩЕ ПРЕТЪРПИМ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА РАБОТИТЕ, КАТО В ЗАПАДНА ЕВРОПА???? КОГА ЩЕ ИМАМЕ КАПИТАЛОВ ПАЗАР И РАЗВИТО ФИНАНСОВО ПОСРЕДНИЧЕСТВО !??? ЦЕЛИ НИШИ ИМА ОЩЕ НЕ ЗАЕТИ !?? КОГА ЩЕ СЕ ОБРАЗОВАТЕ ЗА ДА ГО НАПРАВИТЕ, ОТ ПОЛЗА Е ЗА ВСИЧКИ НИ !!! ??? ЗА БЪДЕЩЕТО НИ ТУК, КАТО БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
КФН, ко спите, веднага се разследва и поправи и СЪЗДАДЕ ПРАКТИКА, СТАНДАРТ, СТАТУСИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ НА ТИЯ НЕКАДЪРНИЦИ ОТ БФБ И КАК МОЖЕ ТОВА ДА СА ВСЕ ОЩЕ ДЪРЖАВНИ СТРУКТУРИ, ЧИИ ИНТЕРЕСИ СЕ ПРИПОКРИВАТ С ТОВА ???? СМЯХ, НИКОГА НЯМА ДА ИМАМЕ КАПИТАЛОВ ПАЗАР ДОКАТО ИМА ТАКИВА ПРАКТИКИ И СТАНДАРТИ- ШИРОБАДЖАНАЩИНА, ВРЪЗКИ, СВЪРЗАНИ ЛИЦА, СТАЖАНТИ БЕЗ ДОГОВОРИ НАВСЯКЪДЕ ИЗ ФИНАНСОВИТЕ ИНСТИТУЦИИ, ВЪВ ФИНАНСОВОТО ПОСРЕДНИЧЕСТВО, ОТ ДОСТА ГОДИНИ Е ПОСРЕДСТВЕНО И ПАРАЗИТНО!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 0
Bill-bg
преди 7 години
Най-логичното - ръководството на БФБ да си подаде оставката. Но в тази държава логичните неща не се случват много често.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
Bill-bg
преди 7 години
Най-логичното - ръководството на БФБ да си подаде оставката. Но в тази държава логичните неща не се случват много често.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
abc
преди 7 години
Браво, Мариане!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още