IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алкомет и Еврохолд заменят Трейс и Индустриален Холдинг България в SOFIX

Остават дебатите дали методологията за изчисляване на SOFIX е достатъчно коректна

18:34 | 10.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българската фондова борса (БФБ – София) извади Трейс Груп Холд и Индустриален Холдинг България от базата на основния борсов индекс SOFIX и на тяхно място добави Алкомет АД и Еврохолд България АД. Това стана ясно след проведено заседание на Съвета на директорите на БФБ – София. 

За вероятността от тази замяна Investor.bg писа още през януари.
 

Във връзка с това Комисията по индексите взе решение следните коефициенти за фрий-флоут да бъдат валидни за емисиите, влизащи в състава му, считано от 20 март 2017 г.:

6AM Алкомет АД-Шумен 0.0990
4EH Еврохолд България АД-София 0.1996

Индексът SOFIX e базиран на пазарната капитализация на включените емисии обикновени акции, коригирана с фрий-флоута на всяка от тях. Съответно, за да бъде коректен показател за капиталовия пазар, се налага той да бъде ребалансиран през определен период от време, за да може да отразява максимално точно текущото състояние. Базата на SOFIX обичайно се променя два пъти годишно, а фрий-флоут коефициентите се определят четири пъти годишно. 

Промяна има и при останалите три индекса на борсата.

От състава на BGBX40 излизат Проучване и добив на нефт и газ АД-София, Фонд Имоти АДСИЦ-София и Чайкафарма Висококачествените лекарства АД-София. На тяхно място влизат Алтерко АД-София, Актив Пропъртис АДСИЦ-Пловдив и Билборд АД-София.

От базата на BGREIT излиза И Ар Джи Капитал - 3 АДСИЦ-София, заменена от Актив Пропъртис АДСИЦ-Пловдив.

От BGTR30 отпадат Формопласт АД, Холдинг Нов Век АД-София, Синергон Холдинг АД, Агрия Груп Холдинг АД и Синтетика АД.

На тяхно място влизат емисиите на Индустриален Холдинг България АД, ТБ Тексим Банк АД, Инвестор.БГ АД, Елана Агрокредит АД и Българска фондова борса-София. 

Преди решението на БФБ Красимира Паунина, CFA, портфолио мениджър, „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД коментира пред Investor.bg, че би била нормална промяната в състава на показателя, която отчита настъпилите промени на пазара през последните месеци. *

По думите й напълно естествено е, ако има компании, които вече не са сред първите най-ликвидни емисии, отговарящи на изискванията на SOFIX, те да отпаднат от него, и съответно, да бъдат включени дружества, които са се представили по-добре от тях през разглеждания период.

От своя страна Стоян Николов, управител в инвестиционния посредник Първа Финансова Брокерска Къща (ПФБК), заяви, че ребалансирането на SOFIX необходимо. Той посочи, че според действащите в момента правила не се постига най-ефективният резултат и затова е необходимо преразглеждане на принципа за избор на индексните членове.

„Някои от настоящите параметри са лесни за манипулиране или пък чисто конюктурно се отразяват негативно за едни компании, а за други работят в подкрепа. Може би факторът пазарна капитализация на фрий - флоута на дружествата следва да получи още по-голяма тежест при избора на членове за индекса, при което структурата ще се промени към по-справедлива оценка, защото тези акции са динамичните на пазара, а не акциите притежавани от мажоритарният собственик“, коментира той.

Според него абсолютно задължително е също така да бъде увеличен броят на дружествата в индекса, примерно до 20, за което вероятно ще се наложи леко занижаване на числата в критериите.

Крайната оценка на БФБ се базира на Правилата за изчисляване на индексите на пазара, посочи Пауинина. По принцип, за да се добавят или изваждат емисии от състава на индексите, те трябва да изпълняват определени критерии или съответно вече да не отговарят на тях.

Какви са критериите за влизане в SOFIX?

При SOFIX се класират първите 15 емисии, отговарящи на заложените критерии за ликвидност за период от една година. Също така, компаниите, които могат да бъдат част от индекса, трябва да отговарят и на допълнителни критерии, като например да имат минимум 750 бр. акционери, акциите на дружеството да се търгуват на регулиран пазар за повече от 3 месеца преди изчисленията и да имат минимална пазарна капитализация на фрий-флоута от 10 млн. лв. До класирането се допускат първите тридесет компании отговарящи на горепосочените изисквания с най-висока медианна стойност на седмичния оборот и брой сделки за последната година.

Относно евентуалната необходимост от „смекчаваща“ промяна в критериите на индекса, Паунина се обяви за привърженик на идеята, че „не пазарът трябва да „смъква летвата“ образно казано, а компаниите сами трябва да я „прескачат“, мотивирани да бъдат сред най-добрите“.

„За мен, в известна степен, това е и смисълът на водещите индекси за всеки пазар – да ни покажат дружествата, които не само са най-търгувани, но и изпълняват определен минимум от критерии. Голяма част от инвеститорите избират даден бизнес, когато е работещ, носи печалба за своите акционери, показва във времето добро корпоративно управление. Съответно, когато има доверие от страна на публиката, по естествен път акциите на дадения бизнес стават все по-ликвидни, все по-търсени. И това в дългосрочен план може да ги направи част от даден индекс“, обясни портофолио мениджърът.

Според нея методологията за изчисляване на SOFIX е достатъчно коректна към момента предвид текущото състояние на капиталовия ни пазар.

„За съжаление, той не се характеризира със сравнително висока ликвидност и това е един от основните му проблеми. Също така, фрий-флоутът при повечето компании е много нисък, което създава проблеми при повечето инвеститори (особено при институционалните), както при създаването на експозиция към дадена емисия, така и при евентуален изход от нея. Но за да имаме сериозна промяна в положителна посока, трябва значителна част от усилията на собствениците и мениджърите на компаниите да бъдат насочени към повишаване на инвеститорското доверие към тях. За тази цел, например, е много важно отношението към миноритарните акционери, степента на прозрачност на бизнеса, повишаване на качеството на корпоративното управление като цяло“, отбеляза тя.

По думите й при евентуални промени, може би ще станем свидетели на един по-ликвиден пазар и съответно, тогава ще може да коментираме необходимост от промяна на критериите на индекса.

В същото време според мнението на Петър Динев, анализаторът на ИП „Реал Финанс“, въпросът е каква е точно целта на индекса.

„В случай, че идеята е да се представят само истинските сини чипове, то текущият брой компании е достатъчен. В случай, че идеята е да се облекчи дейността на борсово търгуемия фонд, базиран на индекса, то е необходимо увеличение на компаниите до максимум двадесет“, заяви той.

Според него сегашните правила водят до леко изкривяване на реалната тежест на компаниите в индекса в полза на бившите приватизационни фондове. „Голяма част от акциите са собственост на акционери от масовата приватизация, които не проявяват интерес към тях и реално не участват в търговията. Изчисляване на фрий-флоут само върху акциите в „Регистър Б“ (по подсметки при инвестиционни посредници) би било по-обективно“, смята финансистът.

Силно препоръчително е обаче, ако се предприемат стъпки към промяна на критериите, това да не се прави в последния момент, подчерта Стоян Николов. Според него трябва да бъдат оповестени новите правила и следващото ребалансиране да бъде насрочено след поне 3 месеца.

Относно т.нар. „спящи“ акции, според Паунина трябва да видим до какъв консенсус ще се стигне от страна на институциите.

„По принцип, приветствам работещите предложения, които биха спомогнали за повишаване на ликвидността на пазара. Естествено, говоря за идеи, които са съобразени с правата на собствениците на тези инструменти, независимо дали през годините са проявили интерес към тях или не. От друга страна, не смятам, че е необходима промяна в понятието за фрий-флоут към този етап“, обясни тя.

Още преди промяната на компаниите в SOFIX, анализаторите коментираха, че в случай на нови компании в състава му това ще доведе до ребалансиране и в състава на борсово търгувания фонд, защото той е продукт, който се придържа към физическото репликиране.

„Във всеки случай това би трябвало да породи допълнителна ликвидност на пазара“, коментира Паунина.

Николов от своя страна изтъкна, че процесът трябва да бъде прозрачен, с ясни правила и плавен, за да не се предизвикват турболенции на пазара.

„Пазарът има нужда от ликвидност и всяка промяна в структурата на индекса ще се отрази положително, защото управляващото дружество ще трябва да преструктурира портфейла си, а спекулантите ще имат възможност да направят фронт рънинг на фонда и да наблюдаваме повишаване на оборота“, коментира Динев.

По думите му тези преструктурирания оказват влияние върху целия пазар, защото някои инвеститори използват момента да преструктурират портфейлите си. Анализаторът очаква повишена ликвидност и в деня за акции на БФБ, защото липсата на такси ще направи дейтрейдинга по-привлекателен.

* Мненията са дадени преди решението на БФБ, което беше публикувано в петък в края на работния ден

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още