IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BEAM вече не е панацея - акциите на "Смарт Органик" паднаха до цената от IPO-то

На пазара за растеж на БФБ вече имаше пет предлагания, като първото започна с ръст от над 100%. Планирани са още 3 листвания

08:25 | 26.11.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Инвеститорите трябва да са внимателни. Ако може да перифразираме израза „не всичко, което лети, се яде“, можем да кажем, че вече „не всичко, което се предложи на пазара за растеж на БФБ BEAM, носи печалба“.

Причина за този извод е, че вчера цената на акциите на „Смарт Органик“ АД се понижи до 18,9 лв. за ценна книга, което е цената от първичното публично предлагане (IPO) на компанията за около общо 6 млн. лв. от 11 ноември 2021 г. Това означава, че инвеститори са склонни да продават без печалба. Това се случва за първи път на пазара BEAM за акции, купени на IPO-то. „Смарт Органик“ АД проведе петото предлагане на книжа на този сегмент на „Българска фондова борса“ АД.

Близо до гореописания момент беше и „Инфинити Капитал“, което дебютира на борсата при цена 1,6 лв. за акция, а след това имаше и сделка на 1,62 лв. за ценна книга. Последната сделка е при 1,65 лв. за ценна книга, което е близо до „нулата“ за купувалите по време на предлагането. „Инфинити“ беше 4-тото предлагане досега. То беше успешно само на 23%, докато другите 4 бяха пласирани на 100%.

Първото предлагане на новия сегмент BEAM беше на 21 януари 2021 г. на „Биодит“ АД при цена от 1 лв. за акция. Последва старт на търговията при цена от 2 лв., или поскъпване със 100%. Към настоящия момент цената се балансира около 1,5 лв. за акция, тоест купувалите на 2 лв. са на загуба с около 25%, но купувалите на 1 лв. са на печалба от около 50% по текущи цени.

Последните сделки с акции на „Син Карс Индъстри“ АД са на цени около 1,2 – 1,25 лв., което прави печалба от около 20-25% спрямо цената на предлагането във второто IPO на BEAM. При старта на вторичната търговия печалбата беше до 147%, защото имаше сделка на 2,47 лв. за ценна книга.

Третото предлагане на BEAM беше на „Импулс I” АД на 7 юли 2021 г. за около 6 млн. лв. при цена на акция от 1,1 лв. Текущата цена е 1,4 лв., което прави печалба от около 30%.

Ако може да обобщим по текущи цени, петте предлагания носят 50%, 20%, 30%, 2% (при текущата цена на оферта купува на „Инфинити“ от 1,63 лв.) и 0% при „Смарт Органик“ АД. Очевидно тенденцията е понижаваща се.

Като размер на увеличенията при „Биодит“ АД сумата беше 1 млн. лв., при „Син Карс“ - 2 млн. лв., при „Импулс I”АД и „Смарт Органик“ АД - по 6 млн. лв., а при „Инфинити Капитал“ бяха привлечени 1,36 млн. лв., една трета от тях от изпълнителния директор.

Предстоящи предлагания

Вече е насрочено предлагането на „Дронамикс“ на 2 декември 2021 г., като търсената сума е около 6 млн. лв.

Ейч Ар Кепитъл АД ще търси 1,5 млн. лв. Компанията развива сайтовете ebag.bg, agri.bg, tractor.bg, Superdoc.bg и Advokatami.bg.

Изключително важно при всяко IPO е да се направи отстъпка в цената, за да са доволни инвеститорите и да не се подкопае доверието в компанията и пазара BEAM. Първите предлагания доведоха до веруюто, че „всичко, което се предложи на BEAM, поскъпва двойно“. Това накара много инвеститори да наддават при следващите предлагания, като при „Импулс I”и „Смарт Органик“ АД имаше диапазон на цените и изпълнението беше на определените максимуми.

Разбира се, предлагане с отстъпка е трудно да се направи, защото оценките на компаниите не са математика, влияят много фактори, включително моментното състояние на пазара и апетита на инвеститорите за риск.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът е записал 260 акции от предлагането на „Смарт Органик“ АД, като впоследствие е продал правата върху тях в първия ден от търговията им.

Свързани компании:

Дронамикс Кепитъл АД - временна емисия(DRO1)

Смарт Органик АД - временна емисия(SO1)

Инфинити Капитал АД(INF)

Импулс Растеж АД(IMP)

Син Карс Индъстри АД(SIN)

Биодит АД(BDT)

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Да стане чучелото Маню сега и да обясни как допусна балони като Биодит, Органик и Син, как мина измамата с Инфинити при явно неуспешно листване. БИЙМ е нарицателно за компании, неспособни да оцеляват на нормална борса - силно балонирани, неспособни да печелят, с напудрени отчети най-вече с апортни вноски от нематериален тип, най-често вече опитвали и недопускани до БФБ през парадния вход. Докога балъците ще си дават парите на измамници и синчета на номенклатурата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Определение:Финансовата пирамида представлява модел за печелене на пари, при който приемането на нови членове носи приходи на старите членове. Обикновено не се произвеждат никакви продукти или услуги. (Или се извършва симулативно такова).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още