IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците се отказват от българско вино

Основните причини са събитията в Украйна и поевтинялата рубла, пише руски седмичник

10:31 | 12.03.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Износът на български вина в Русия рязко намаля. Според Красимир Коев, оглавяващ софийската Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ), основни причини са събитията в Украйна и спадналият курс на руската рубла, пише руският седмичник "Аргументи недели".

До 2014 г. половината от всичкото българско вино отиваше за износ в Русия. Доставките стигаха наистина "космически мащаби". През 2013 г. например в България бяха събрани 250 хил. тона грозде и произведени 172,5 милиона литра вино.

Сега обаче местните винари говорят за резки промени в ситуацията - съществен спад в доставките за федерацията.

Нещо повече, руският пазар постепенно става недостъпен за българите. Според самите българи този печален резултат се дължи най-вече на ситуацията в Украйна. Заради "подкрепата на София за антируските санкции и редица други фактори" напоследък купувачите в Русия "просто взеха да се отказват от българските вина", твърди изданието.

От друга страна, 2014 г. бе най-лошата от 30 години насам за българските винари. Студената пролет и дъждовното лято рязко намалиха реколтата от грозде, достигнала едва 109 хил. тона. Получени бяха само 76,2 милиона литра вино. И целият български винен износ се сви на 58 милиона литра, добавя "Аргументи недели". (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
tisia
преди 9 години
..да почакаме,..........тъкмо ще стане време да те подковаваме, конче,....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 8
serafima
преди 9 години
Ние се държим слугински и към Полша. Отстъпихме й правото да отглежда захарно цвекло като по-северно разположена държава, а ние внасяма захарна тръстика като суровина и цената на захарта ни излиза през носа. Да давам ли още примери?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 21
serafima
преди 9 години
Истината е, че Русия официално и завинаги се отказа от България. Малка България се държи като голяма уличница. Православна и славянска държава, два пъти получила свободата си от Русия, обслужва интересите на враговете на спасителката си. Знакът, който дава Путин е повече от ясен - той казва на Запада - вземете си я, не я искаме тази територия, правете я каквото знаете. А те знаят какво да правят - пълно унищожение на населението и превръщането на държавната територия в плацдарм за бъдещи военни действия с Русия. Сърбия не предаде Русия. Подлеците и предателите сме ние. Лоши времена се задават, а отговорност за това нито един от политиците няма да поеме. Ще се изнесат в имотите си зад граница и ще оставят мизерните българи да станат пушечно месо в интерес на измислената им демокрация, която не е нищо по-различно от фашизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 22
Ironhorse
преди 9 години
Руснаците са спрели да пият не българско вино, а всякакво вино !Както скоро спряха да ядат луксозни западни храни.Но благодарение на Путин след не повече от 6 месеца ще спрат да пият и ядат, въобще и каквото и да било, защото нема парички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
Ти не можеш да ме чуеш, щото се обзалагам, че съм поне на едно 10-15 км от теб, но в момента си тананикам Ода на радостта:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Нема страшно - ще го изпият поляците! Ние как им изядохме ябълките, доматите и маслото... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още