IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват злоупотреба с еврофондове за концерт с участието на Елтън Джон

За концерта са били разпределени 720 хил. евро, които са отишли изцяло за хонорар на изпълнителя

12:18 | 13.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Разследват злоупотреба с еврофондове за концерт с участието на Елтън Джон

Европейската комисия разследва евентуална злоупотреба с европейски фондове при случай, в който италиански регионални власти са похарчили 720 хил. евро за концерт на британския музикант Елтън Джон, предаде АР.

Концертът е бил част от музикален фестивал в Неапол през септември 2009 г., подкрепен от местните власти, за който са отпуснати общо 2,25 млн. европейски средства.

Говорителят на ЕК Тон ван Лиероп е заявил, че комисията ще проверява защо местните власти са използвали средства, които обикновено са предназначени за инвестиционни проекти в по-бедните страни членки на ЕС, за концерт.

Според правилата на ЕС регионалните власти могат директно да разпределят европейски средства на стойност до 50 хил. евро, като сами преценяват за какво да ги използват. От комисията обаче искат да разберат защо средствата са използвани именно за такъв концерт.

По думите на Лиероп когато такива фондове се разпределят по проекти в областта на културата, те обикновено се използват за реставрация на исторически сгради или създаване на културни центрове, а не за еднократни събития.

Директорът на фестивала Дарио Скалабрини е защитил начина, по който са използвани средствата, заявявайки, че целта е била да се рекламира региона, а концертът е направил точно това.

Той е заявил, че средствата са отишли изцяло за хонорар на Елтън Джон.

Разследването на случая ще бъде включено в общата оценка на изразходването на средства в региона Кампания, е посочил Лиероп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Той е заявил, че средствата са отишли изцяло за хонорар на Елтън Джон.-----------------------------------Едва ли! Вероятно голяма и значителна част са "отчетени" по веригата. Просто никой от организаторите няма интерес да стане иначе. А трябва да се направи и данъчна засечка на приходите на Елтън Джон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още