IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниска ликвидност отново убива късите продажби и маржин сделките на БФБ

Нито една емисия в момента не покрива изискванията за такива сделки

08:11 | 29.06.10 г. 1
Ниска ликвидност отново убива късите продажби и маржин сделките на БФБ

От 4 март 2010 г. до 19 май 2010 г. на БФБ-София нямаше нито една емисия, която да покрива изискванията на Наредбата за маржин покупките и късите продажби.

Вече започна вторият такъв период за 2010 г., като началото му е от 22 юни 2010 г. и вероятно ще продължи през цялото лято, а някои "оптимисти" биха казали, че ще продължи вечно.

Къси продажби и маржин сделки може да се сключват с емисии, които за последните 20 сесии отговарят на следните условия:

1. С тях са сключвани сделки на регулирания пазар най-малко през 15 сесии;
2. Минималният среднодневен обем от финансови инструменти, с които са сключени сделки на регулирания пазар, е не по-малко от 5000 броя;
3. Среднодневният брой сключени сделки на регулирания пазар е не по-малко от 30;
4. Произведението от броя финансови инструменти от дадена емисия и цената на затваряне за последния ден на търговия с този финансов инструмент на регулирания пазар е не по-малко от 20 000 000 лв.
5. Свободно търгуемият обем (free-float) трябва да бъде не по-малко от 15% от емисията (по смисъла на Наредба №16 свободно търгуем обем акции са акциите, разпръснати сред лица, притежаващи пряко не повече от 2% от емисията).

ИП Карол сключи първата къса продажба за 2010 г. и започна тестове, но явно вече няма с какво да тества, защото нито една емисия не покрива критериите.

„Наши изследвания показват, че в чужбина списъците на компаниите, достъпни за къси продажби и маржин покупки, не е еднакъв. Дава се право на финансиращата компания да определя кои компании ще приема за обезпечение, като ние в Карол например може да решим, че Адванс Терафонд АДСИЦ е достатъчно надежден и да приемаме акциите му за обезпечение”, сподели тогава изпълнителния директор на Карол Рабаджийски.

Предстои да видим дали новото ръководство на КФН ще въведе подобна либерализация, за да тръгнат поне маржин покупките.

„В момента (на 27 май 2010 г., бел. ред.) като обезпечение се приемат само книжа на Химимпорт и ЦКБ. Възниква и въпросът, ако някоя акция изпадне от списъка, тогава автоматично обезпечението става 0 и портфейлът от маржин покупки трябва да бъде разпродаден, което е недостатък на действащата наредба 16”, споделиха от посредника тогава.

Стартирането на маржин покупки и то на добри лихвени нива, може да осигури покупки на акции от инвеститорите с големи портфейли, но без достъп до банково финансиране. Ако има маржин покупки, тези портфейли ще могат да бъдат заложени, срещу финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
RedBot
преди 13 години
При тези спредове от по 3-4% търговията на марджин си е чисто харакири за дребния спекулант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още