IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква година ни чака?

Освен външните рискове, сериозно изпитание ще са и парламентарните избори, смята Светла Костадинова от ИПИ

16:33 | 24.12.12 г. 5
Каква година ни чака?

Към проблемите на глобалната икономика и на основните ни износни пазари 2013 г. ще добави и още един риск – изборите. В средата на годината ще се проведат избори за нов парламент, което пък автоматично повишава политическия риск и несигурността, в която работят българските граждани и бизнес.  Двете основни направление, в които се изразява покачването на политическия риск покрай избори,  са следните:

1/ възможност от „развързване на кесията” и неразумни бюджетни политики в месеците преди изборите;

2/ възможност за вземане на властта от правителство, което да предприеме неразумни бюджетни  политики

Към момента и двата риска са на дневен ред в България, макар и първият да намаля  след приемането на бюджета за догодина. Последните социологически проучвания към момента не излъчват безспорен победител за изборите, което пък подхранва несигурността около следващата администрация.

На този мрачен и несигурен фон на фирмите не им остават кой знае колко печеливши стратегии. Едната от тях е да търсят начини за повишаване на производителността (примерно чрез обучения и квалификации на персонала). Тази стратегия е изключително подходяща  за фирмите от сектора на услугите, където човешкият капитал е водещ. Друга възможна стратегия е по-нататъшно оптимизиране на разходите, където това все още е възможно – примерно чрез проекти за енергийна ефективност.

Търсенето на нови пазар извън традиционните също би могло да бъде добра стратегия – докато развитите страни страдат, редица развиващи се страни в Азия, Латинска Америка, Прибалтика и Балканите бележат и ще продължат да бележат относително високи темпове на растеж. Европейските фондове също дават възможности за инвестиции и работа, но там препоръчителният подход е „с едно наум” заради огромната бумащина и нуждата от сериозна инвестиция на време и ресурси в изпълнението на проекти.

Докато за големи фирми това обикновено не представлява сериозен проблем, за малките може да бъде непосилна тежест, заради която нетните ползи от проекта дори да се окажат отрицателни.

Ако трябва да обобщим, 2013 г. ще бъде поредната трудна година както за българския бизнес, така и гражданите. Все пак на фона на това, което се случва в редица страни на запад от нас, българската икономика стои относително добре и със следването на добри стратегии бизнесът би могъл да бъде печеливш. Една от задължителните предпоставки за това е правителството – както настоящото, така и следващото – да не му пречи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Много силно обобщаващо последно изречение на статията, в научно-фантастичен пожелателен тон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още