IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Петролният пазар ще се върне към дефицит през първото полугодие на 2017 г.

Има обаче едно ключово условие: ОПЕК и партньорите ѝ извън картела да се придържат към споразумението за понижение на добива

15:56 | 13.12.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Огромният излишък на петролния пазар предстои да изчезне през първото полугодие на следващата година, очаква Международната агенция по енергетика (MAE), цитирана от CNN Money. Това е много по-рано в сравнение с предишните прогнози, но има ключово условие: ОПЕК и партньорите ѝ извън картела да се придържат към споразумението за понижение на добива.

Петролният картел се споразумя да понижи добива с 1,2 млн. барела дневно, като сделката влиза в сила от януари. Редица производителки извън групата, сред които Русия, Мексико, Казахстан и Оман, също изразиха готовност да се присъединят към инициативата.

Постигнатото споразумение, потвърдено през уикенда, доведе до скок в цената на петрола в понеделник.

Агенцията, базирана в Париж, казва в месечния си доклад, че ако всички страни спазват ангажиментите си, „пазарът вероятно ще се насочи към дефицит през първата половина на 2017 г., като дефицитът ще е в размер на около 600 хил. барела дневно“.

МАЕ същевременно предупреждава, че в дългосрочен план перспективите пред петролния пазар все още са несигурни. Това е защото пониженията в добива са договорени в рамките на шест месеца, а през май сделката ще бъде обект на преглед.

Производителите в ОПЕК искат да понижат добива, за да насърчат цените, но в рамките на определени граници. Ако цените се покачат прекалено много високоразходните производители, включително шистовите производители в САЩ, може да започнат отново агресивен добив.

Според МАЕ някои американски шистови произоводители вече правят нови инвестиции. От май месец насам броят на нефтените платформи се е повишил със 161. Само през ноември броят се повиши с 36 до 447.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 7 години
Тия са бетер БАН.... преди месец едно предположение после други, накрая трето, като всяко следващо оборва брутално предишнотоhttp://***.investor.bg/temi/%D0%9C%D0%90%D0%95/един месец е пренасищане, един месец е дефицит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още