IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поевтинява на фона на силния добив в САЩ*

От началото на седмицата сортовете Брент и WTI са загубили 1,5% и 2,4% от стойността си

10:30 | 14.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола продължава курса си надолу от предходните два дни на фона на растящия добив в САЩ и въпреки силното търсене в Китай.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през април се търгуваха за 60,65 долара за барел малко преди 9 часа българско време, което представлява спад от 6 цента, или 0,1%, съобщава Ройтерс.

Понижението при сорта Брент е малко по-голямо. Един барел се търгува за 64,47 долара – спад от 17 цента, или 0,26%.

Сортовете WTI и Брент понижиха стойността си съответно с 2,4% и 1,5% от началото на тази седмица, отразявайки притесненията от продължаващото увеличение на производството в САЩ, допринасящо и за растящите резерви. 

Очакванията на Международната агенция по енергетика (МАЕ) са добивът на „черно злато“ в Щатите да нарасне до над 11 млн. барела дневно към края на 2018 г., отнемайки първенството на Русия.

Увеличението, както и сезонно по-ниското търсене, означават, че американските запаси от суров петрол са се покачили с 1,2 млн. барела през седмицата до 9 март, което прави общо 428 млн. барела, посочиха от Американския нефтен институт. В резултат на това цените на суровината не могат да се върнат към стойностите от своя пик през януари, когато Брентът се търгуваше за 70 долара за барел, а WTI за почти 67 долара за барел.

На този фон от американската банка Goldman Sachs обявиха, че е възможно „потенциално голямо нарастване“ на дейността по добив на САЩ през идните седмици.

„Постоянно нарастващите американски запаси продължават да носят значителен негативен риск за цените на петрола“, посочва експертът Стивън Инес от OANDA.

Ръстът в американското производство през тази година задминава намалението в добива на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК), което започна през 2017 г. в опит да се даде тласък нагоре на ниските цени на суровината.

По данни на МАЕ запасите от „черно злато“ в световен мащаб се очаква да преминат границата от 100 млн. барела дневно за първи път през 2018 г., като търсенето на свой ред ще стигне до тази бройка през третото тримесечие – сигнал за леко преситен пазар.

От рейтинговата агенция Moody’s предвиждат цените на суровината и през 2019 г. да останат в диапазона от 45 долара до 65 долара за барел.

*Информацията е актуална към 9:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още