IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото лети високо, но металът става все по-труден за добиване

Миннодобивните компании са възползват от цените на златото, но са изправени пред по-големи разходи и по-трудни за реализиране проекти

16:05 | 16.08.20 г. 15
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andreas Gebert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Компаниите за добив на злато летят високо, тъй като металът се търгува на рекордно високи цени, но изваждането му от земята става все по-трудно.

Златото е сред най-редките метали в земната кора и голяма част от лесната за обработване руда вече е добивана. Това, което е останало, се намира по-надълбоко, следователно процесът на неговото изкарване на повърхността изисква повече време и ресурси, посочват компаниите в сектора, цитирани от The Wall Street Journal. 

Въпреки че това не е незабавно повод за притеснение, след като цените на златото достигнаха 2000 долара за тройунция за първи път този месец, миннодобивните дружества са изправени пред дългосрочната перспектива на по-високи разходи и сондажи на по-малко гостоприемни места. Рязката разпродажба на пазара на злато по-рано тази седмица също напомни на компаниите, че високите цени не могат да се приемат за даденост.

Цените на златото се повишиха с около 28% през тази година. Миннодобивните компании са използвали постъпленията от тази тенденция, за да изплатят своя дълг и да увеличават дивидентите, а не да стартират нови проекти.

„Ние определено минахме през пика на търсенето на златото“, посочва Марк Бристоу, изпълнителен директор на Barrick Gold Corp., втората по големина в света златодобивна компания по пазарна капитализация. Той изчислява, че новият метал, добавен в запасите от 2000 г. насам, замества само половината от златото, което са добивали през този период.

Дружествата от сектора харчат по-малко пари за нови сондажи, като през миналата година бюджетът за проучване на индустрията се понижава с 63% до 4,44 млрд. долара спрямо рекордно високата стойност през 2012 г., изчислява базираната в Австралия Minex Consulting.

Това е така, тъй като реализирането на нови проекти става все по-скъпо, докато миньорите са принудени да копаят по-надълбоко и да навлизат в по-отдалечени терени в търсене на нови находища. Средната цена за изкопаване на тройунция злато е била 62 долара между 2009 и 2018 г., като тя е двойно по-висока в сравнение с предходното десетилетие, изтъква Minex.

В същото време се влошава и показателя за количеството метал, добито за всеки изкопан тон скала. Показателят спадада от над 10 грама на тон в началото на 70-те години на миналия век до около 1,46 грама на тон за миналата година, изтъква Metals Focus, консултантска фирма за благородни метали.

Основният проблем на златодобивните компании е, че вече не е останало толкова много злато, което да се изкопае. Според Световния съвет за златото количеството благороден метал, което може остава неизкопано, може да се побере в 69-футов куб. Присъствието на златото в земната кора остава незначително в сравнение с това на медта или желязото.

Някои експерти твърдят, че металът все още не е започнал да се изчерпва. Въпреки че златото става все по-трудно за добиване, развитието на технологиите може да свие разходите и да позволи по-свободен достъп до нови места за проучване и сондаж, които са богати на минерали, като дъното на океаните. Още в последните десетилетия на 19. век се говори за подобен вид сондажна дейност.

На фона на силното пазарно представяне на златото, миннодобивните компании, като Barrick Gold и Newmont Corp., се радват на значителен ръст в стойността на своите акции. Книжата и на двете компании поскъпват с по над 47% от началото на годината. Тези на Kinross Gold Corp. отчитат ръст в стойността от 88%.

Това ги стимулира да увеличат дивидента, като по-рано тази година Barrick Gold обяви 14-процетен ръст на дивидента, докато Newmont увеличи своя със 79 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
на дневна треа да напрай нов връх с дивергенция и аре чал, нема кво се разпрааме повече ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
те първо до луната да стигнат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Църкат нялолкото тролчета със сърпичукчета, наведени с изути слипчета на изток, вовчо, инженерчето и "инвеститорчето" в газпром. Какво бе, душици вкиснати, какво пак не ви харесва, хората се развиват, инвестират в технилогии, скоро ще стигнат Марс, а в държавата на вашето идолче жуже Пyтето 1/4 от населението тича до градината по голяма нужда....Я, между другото, дайте инфо колко злато може да се купи с една руска минимслна заплата?Май нещо около 2 грама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
за тия фекалии няма ... лапника и гея са на политкоректната страна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
хаха ... звучи интересно от устата на гей ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Всички централни банки мразят златото/но се зареждат с него/, разни експерти постоянно пишат, че е един атавизъм. Много го хулят и плюят и единствената причина за това е, че не могат да го манипулират, така както собствените си фиатни хартийки. Не могат да го подчинят на нуждите си и да го употребят. За това златото блести и весело подрънква и носи радост на притежателите си от няколко хилядолетия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 8
Имхотеп
преди 3 години
Абе не помня дали съм го казвал скоро на руските *** но ето:Майка ви да е б а пр оста.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Коментарите ти предизвикват единствено .....хихихихихихи......хохохохохо.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
petrg5s
преди 3 години
100гр ще купува една бетонна *** в сф до 3-4г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 8
Императорът
преди 3 години
Айде затвори си миризливата морда, бе, въшкарник !!! За да мислиш постоянно за клозети - когато става дума за реално единствената космическа сила на света, която се доказва постоянно във военното дло, сега се доказа и в медицината -а скоро и в енергетиката (ако ТОКАМАК ти говори нещо) - това показва, че или имаш диария или правото черво свършва в мозъкът ти... по-точно мозъкът ти се намира в правото черво, лепнат някъде на стената му, което не е трудно предвид микроскопическият му размер. Щастие за теб е, че милостивата природа не ти позволява да осъзнаеш собственото си състояние, иначе отдавна щеше да се самоубиеш.Вовата е прав - няма ли цензура за тоя ментално непълноценен проcтак?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още