IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студена зима може да доведе до енергийни блокади в Европа

Газохранилищата в Европа са пълни на около 77%, доста под обичайното ниво през този период от годината

11:12 | 25.10.21 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Как страните могат да блокират износа?

ЕС има т. нар. „принципи за солидарност“, които трябва да предотвратяват възможността някоя страна да блокира износа на ток или газ и така да остави друга без енергия, особено що се отнася до доставки за домакинствата.

„Колкото и изкушаващо да изглежда, страните членки на ЕС няма да могат да спират газовите доставки за изпитващи затруднения съседи, ако те спазват регулациите в съюза“, казва Фарина.

Системата обаче никога не е била изпробвана в енергийна криза.

„На практика ще бъде извънредно трудно“, отбелязва Тиери Брос, бивш енергиен трейдър, който сега е професор в Парижкия институт по политически изследвания. „Страните членки ще започнат да спорят. Германия е най-силно застрашена от нарушаване на доставките тази зима, защото използва много енергия, а газохранилищата ѝ са доста празни. Не мисля, че испанците, французите, поляците ще са особено склонни да ѝ помогнат“, допълва той.

Електроенергийните оператори твърдят, че имат право да спрат или пренасочват енергийни потоци, ако нямат достатъчно електрическа енергия за собствената си мрежа. Или решението може да дойде от правителствата.

“Когато са изправени пред истинска криза и перспективата за спиране на тока, напълно осъществимо е политиците да решат да замразят износа, за да защитят своите избиратели. За да стане това, трябва да се стигне до едновременни кризи на доставките на редица взаимосвързани пазари“, казва Бенджамин Коли, ръководител на компанията Aurora Energy Research.

При друг сценарий енергийните потоци може да не бъдат блокирани, а вместо това да бъдат пренасочени от по-бедни към по-богати страни като Германия, които могат да се справят с по-високите цени.

„Това е по-вероятно от активно блокиране“, смята Антъни Фрогат, изследовател в Chatham House в Лондон.

Какви са негативите от спирането на кранчетата?

Всяка страна, която спре потоците, ще се раздели с приходите си от износ и транзитните такси. Финансовите загуби може да са сериозни. Но правителствата може да решат, че те си заслужават в сравнение с политическите последици, ако собствените им граждани останат без светлина и топлина.

Brexit променя ли нещата?

След излизането си от ЕС Великобритания вече не е длъжна да спазва принципите за солидарност. От правна гледна точка това улеснява Лондон да намали износа си на енергия за блока. Но страната е нетен вносител и получава голяма част от газа и електрическата си енергия от ЕС.

„Brexit излага Великобритания на по-голям риск да остане блокирана, ако страните членки на ЕС използват енергията като инструмент за преговори или преживеят остър недостиг тази зима“, казва Фарина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Ся остава да обясниш пак с некой линк как твърдението ти кореспондира със дългогодишните сизифовите мъки на тебеподобните де били да прогоните Гъзпом от Европа . . . Щото ако не бехте празноглави безполови плямпачи с меки китки, а сериозни мъже като зануления и султана, с идеите, които се лансираха от средите ви, досега сички руски тръби требваше да са на скрап . . . И требваше вместо да размазвате редки екскременти в нета, да копате *** и уран, та да си сгреете зелените зад ници. А природният газ не е само топло. Природният газ е и папо. Нема газ, нема торове. Нема торове - нема леб. И така, моме . . . Ся дай некой линк от Занзибар да покажеш как карат там и без газ . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
според форумните газовици , сегашната "газова криза" била заради зелената сделка , а не предизвикана от газпром . те една графика на подаването на природен газ по години от государсвената компания . като инфото не е по бодряшките твърдения на саша милер , а от входните точки на ЕС . пък изводите всеки сам да си прави ... :))) ... https://***.reuters.com/resizer/Q1YlcNoDJGmCOc_U7w7s3JxchcU=/960x0/filters:quality(80)/cloudfront-us-east-2.images.arcpublishing.com/reuters/TWDSWNBBZJJ4JLNCFONRQD35SY.png
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Виждаш ли хипотезата, че метеорит може да те удари по главата или не дай се боже да те кaстрира??? Е и хипотезата, че Европа ще замръзне е с такава вероятност да се случи. Освен в русия и България и тук таме някой платен репортаж(пък било и Блумбърг), другаде такива материали няма. Дори в предизборния дебат в Германия темата газ изобщо не фигурираше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Invcom
преди 2 години
Аз виждам реални хипотези и рискове изказани от Изпълнителни директори на Европейски компании, бат Стоян пак Путин го гони :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Авторът не дава отговор на въпросът, а ако е топла зимата какво ще се случи. Това разбира се е сарказъм, но той си го заслужава защото 77% запълненост на хранилищата не е безпрецедентно ниско ниво. Обикновено е между 80 и 90%, но 77 е много близко до тях. през миналата година нивото бе почти 100%, но само защото газпром бе забил неговите хранилища в Европа до предела. Тази не желае да го направи, да са живи и здрави. Това обаче затвърждава факта, че газпром е несериозена фирма и на нея не може да се разчита. Тя е напълно зависима от инфантилните настроения на путин. В случаят мисля че си е направил грешно сметката, защото промишлеността намали потреблението на газ с 12% за първите две седмици на октомври. Ако ни налегнат сибирски студове като тези от сънищата на путин, може да се възобнови добива от Грьонинген. Това наистина е палеатив, но спасителен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още