IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на петрол от Русия се свива с над една четвърт в периода 17-23 март

Въпреки това средното ниво на добив в Русия надхвърля 11 млн. барела на ден за периода

15:40 | 28.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P

Износът на петрол от Русия от 17 до 23 март е намалял с повече от една четвърт спрямо предходната седмица, сочат индустриални данни, цитирани от Bloomberg.

Въпреки че информацията не включва причините за спада, се предполага, че това е следствие от руската инвазия в Украйна и наложените срещу Москва санкции от Запада. На този фон много от традиционните клиенти на Русия търсят алтернативни източници на доставка. 

Средното дневно ниво на износ на руски петрол за разглеждания период достига 495,3 хил. тона, което представлява спад от 26,4% спрямо предходната седмица, сочат данните. Това се равнява на средни дневни доставки от около 3,63 млн. барела, изчислява Bloomberg.

Общото производство на петрол в Русия през периода се е променило слабо, спадайки с 0,3% спрямо предходната седмица. Страната е добивала над 11,08 млн. барела на ден средно от 17 до 23 март.

Само няколко държави - включително САЩ и Великобритания - са наложили до момента ембарго върху вноса на руски петрол. И все пак много от традиционните клиенти на страната са предприели мерки по отношение на доставките, изразявайки по този начин своята гледна точка относно войната в Украйна.

Големи енергийни компании като Shell Plc и TotalEnergies SE заявиха, че възнамеряват постепенно да прекратят покупките на суров петрол и рафинирано гориво от Русия.

Страната все още успява да продава суров петрол в международен план поради големите отстъпки и се стреми да поддържа стабилен добив дори на фона на безпрецедентните икономически санкции, заяви миналата седмица вицепремиерът на Русия Александър Новак.

Москва планира да увеличи доставките на своя основен сорт Урал през април, като държавната компания „Транснефт“ представи експортна програма за пренос на 2,26 млн. барела на ден чрез танкери в рамките на следващия месец. Това би било най-високото износно ниво от юни 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още