IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар разреши на TotalEnergies да участва в най-голямото находище на природен газ

Френският енергиен концерн ще държи дял от 6,25% в проекта, който трябва да увеличи производството на страна с 60 пункта до 2027 г.

14:28 | 13.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

 Снимка: EPA/STRINGER

Френският енергиен концерн TotalEnergies стана първата чуждестранна компания, която получи договор от Катар за съвместно разработване на най-голямото находище на природен газ в света. Според министъра на енергетиката на Катар Саад Шерида ал-Кааби TotalEnergies ще притежава дял от 6,25% в проекта, който има за цел да увеличи производството на природен газ в Катар с 60 процентни пункта до 2027 г.

Главният изпълнителен директор на TotalEnergies Патрик Пуян заяви, че компанията ще притежава 25% от инсталация за втечняване и пречистване в проекта. Очаква се разширяването да увеличи капацитета на Катар за втечняване от 77 милиона на 126 милиона тона годишно до 2027 г. Според Катар има общо четири такива съоръжения - TotalEnergies има дял от една четвърт в един виртуален обект, което му дава общ дял от 6,25%, предава DPA.

TotalEnergies е първата чуждестранна компания, с която емирството планира да работи по проекта North Field East, а други ще последват. Вносът на природен газ от Катар стана значително по-важен за европейските държави след руската атака срещу Украйна и последвалите западни санкции.

През май Катар подписа партньорство в областта на енергетиката с Германия. Според вицегубернатора на държавата от Персийския залив шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани емирството иска да снабдява Германия с втечнен газ още през 2024 г.

Катар многократно е критикуван за системни нарушения на правата на човека и експлоатация на работници мигранти.

Проектът North Field East е за добив на газ от находището South Pars, което се простира в Персийския залив от брега на Катар до Иран. Катар вече е една от основните страни производителки на втечнен природен газ, наред със САЩ и Австралия. Според оценки на държавната компания Qatar Energy (QE) емирството контролира около 10 процента от световните запаси на газ.

Катарският министър ал-Кааби описва договора с TotalEnergies като „по-скоро брак, отколкото партньорство", като договорът е със срок на действие до 2054 г. Според информация от бранша енергийните компании ExxonMobil, Shell и ConocoPhillips, наред с други, също искат да придобият дялове в проекта за добив North Field East. Първоначално Катар планираше да се справя сама с проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още