IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа обсъжда протекционизъм в стил „Купувай американското!“

ЕК настоява за реципрочност при допускането на чужди компании до обществените поръчки в ЕС

08:18 | 03.04.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Европа обсъжда протекционизъм в стил „Купувай американското!“

Саркози, който отдавна бие тъпана на търговската реципрочност и заклеймява европейската „наивност“, отиде и по-далеч с искането си ЕС да приеме закон „Купувай европейското!“ по аналогия с „Купувай американското!“ в САЩ, запазвайки сигурни пазари за националните производители.

В своя реч от миналия месец в рамките на кандидатпрезидентската му кампания той заплаши да въведе едностранни ограничения върху обществените поръчки, ако ЕС не предприеме действия. С подобен ход обаче той би нарушил законодателството в ЕС.

Подобно на много търговски битки, полемиката изправи един срещу друг интересите на производителите срещу тези на потребителите и разкри границите на възможностите на Европа да разшири собствената си система на управление, базирана върху правилата, в целия свят.

В проучване, поръчано от френското правителство, се твърди, че като се изключат пазарите на обществените поръчки, европейските производители се изправят пред нарастващия проблем с „нечестната конкуренция“ от държави с по-ниски стандарти за пазара на труда, околната среда и сигурността.

Изследването, носещо заглавието „Да се сложи край на нечестната глобализация“, чиито автори са ветеранът-индустриалец Ивон Жакоб и служителят във френското министерство на финансите Серж Жийон, повтаря подобни оплаквания за субсидирането на китайски компании, кражба на интелектуална собственост и манипулирането на валутния курс. Но то изкарва наяве и проблеми като провала на европейските власти да контролират използването на маркировката СЕ, която трябва да увери потребителите, че продуктът, върху който е изписана, отговаря на европейските норми за сигурност.

На практика вносителите поставят маркировката върху продукти от домакинско оборудване до играчки, които рядко се проверяват от представители на националните митнически служби при влизането им в съответната страна.

„Това е грешка на самата Европа. Европа не контролира собствения си пазар, който е най-големият в света“, заявява Жакоб, бивш депутат от консервативното течение, който сам се нарича „либерален интернационалист". „Европейският съюз е въвел технически стандарти и норми за сигурност върху собствената си индустрия, които не се прилагат другаде и вносните стоки не се проверяват за тях“, добавя той, като дава примери с автомобилните гуми, запалките и химикалите.

Последна актуализация: 11:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Крайно време беше. Същото трябва да се отнася и за отделните членки на ЕС. Не трябва да се пускат чужди фирми в България, ако съответната страна не пуска нашите работници и фирми там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още