IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа обсъжда протекционизъм в стил „Купувай американското!“

ЕК настоява за реципрочност при допускането на чужди компании до обществените поръчки в ЕС

08:18 | 03.04.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Европа обсъжда протекционизъм в стил „Купувай американското!“

Европейските производители на автомобилни гуми преценяват, че 15% от вносните гуми на пазара в ЕС са с качества под европейските стандарти за сигурност, но никой не ги проверява, твърди Жакоб. Според него 76% от вносните запалки, основно от Китай, не отговарят на стандарта за сигурност ISO 9994, който френският производител Bic трябва да спазва.

Така наречената директива REACH на ЕС принуди бизнеса в Европа да открие заместители на химикали, смятани за небезопасни, което наложи поемането на разходи, които на конкурентите не им се налага да правят, и накара част от компаниите да изнесат производството си извън съюза при по-ниски стандарти. Тя струва на компанията EADS 80 млн. евро годишно само за смяна на боята за крилата на самолетите Airbus, докато основният ѝ конкурент Boeing няма подобни грижи, е заявил президентът на EADS пред Жакоб.

Това обаче е дреболия в сравнение с продажбите на самолетите на EADS, изложени на риск заради друг спор във връзка с усилията на Брюксел да накара чуждите авиокомпании, изпълняващи полети до Европа, да купуват квоти въглеродни емисии. Вследствие на това Китай отказа покупката на самолети Airbus на стойност 14 млрд. долара.

Жакоб и Жийон искат ЕС да въведе контрол върху качеството заедно със санкции, които да наложат маркиране на вноса в ЕС. Те предлагат да се създаде европейска служба за наблюдение на вътрешния пазар по модела на агенцията за борба с измамите и да се наеме допълнително персонал за проучване на жалбите на индустрията за дъмпинг на стоки на цени под производствените.

Колкото и да са справедливи тези жалби обаче е трудно да си представим правителства в държави на кръстопът като Холандия, Белгия или Великобритания да наемат армии от митничари, които подробно да преглеждат китайския внос, пише Ройтерс.

Балансът на силите в Брюксел вероятно ще се запази с привържениците на членството на Великобритания в него, защото договорът на ЕС е предоставил на ЕК водещата роля по отношение на търговията. Дори новите мерки за обществените поръчки да бъдат одобрени, ще трябва да се иска съгласието на ЕК, за да влязат те в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Крайно време беше. Същото трябва да се отнася и за отделните членки на ЕС. Не трябва да се пускат чужди фирми в България, ако съответната страна не пуска нашите работници и фирми там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още