IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев обявява служебния премиер на 5 август

След две години на много тежко политическо противопоставяне нито един от големите проблеми пред нацията не е решен, коментира президентът

22:31 | 25.07.14 г.
Плевнелиев обявява служебния премиер на 5 август

Президентът Росен Плевнелиев ще обяви служебния премиер на 5 август. Това каза държавният глава в предаването “Панорама” на БНТ.

Плевнелиев не отговори на въпроса дали има кандидат за поста и кой ще бъде той и лаконично посочи, че “винаги обичам да имам алтернативи”. Той допълни, че на 5 август ще обяви на какви принципи застава служебното правителство. ”Искам да видим повече представителност на гражданите, да видим ясната проевропейска насоченост. След това ще видим хората, които отговарят на тези принципи”, каза той.

Президентът обеща, че служебният кабинет няма да е оръдие на реванша. Той подчерта, че народът на последните избори е наказал реваншизма, както и че политическото противопоставяне на води до решаването на наболелите проблеми на нацията. “Важното е кой какво смислено е свършил в политиката, а не кой кого е победил”, посочи той и допълни, че реформите вече са неотложни.

“След две години на много тежко политическо противопоставяне нито един от големите проблеми пред нацията не е решен, а те са ясни – безработица, пенсиите, демографията, енергетика, която е пред срив. По тези теми е крайно време всички ние, политическите лидери, да обърнем дневния ред”, коментира Росен Плевнелиев.

Що се отнася до оставката на правителството, държавният глава посочи, че суверенът с “мъдрия си вот на последните избори” и гражданското общество са свалили правителството. Той подчерта обаче, че “преди всичко правителството се самосвали”.

“Няма как да построите здрава сграда, ако тя няма здрави фундаменти. Това правителство беше оставено от самото начало без здрави фундаменти. Нямаше коалиционно споразумение, не се знаеха механизмите, по които то взима решения, съвсем логично то започна  да живее ден за ден, реформи не са случиха, хоризонтът се скъси”, каза държавният глава.

Той отново каза, че настоява компетентните институции да работят за отварянето на “досиетата КТБ” и да разкрият нерегламентираните връзки на политици и магистрати с банката. Плевнелиев подчерта, че нов, специален закон по казуса с банката няма да има. “Това, което е необходимо, е законът, който съществува, който е европейски, който е добър, да бъде изпълнен със съдържание”, каза той.

“В политиката не се впечатлявам от силни политици, но много се впечатлявам от силни институции. На тази планета има само два типа богати държави, а ние искаме да бъдем богати. Едните са тези, които имат газ, нефт, а другите са тези, които имат силни институции, които гарантират справедливост, които гарантират правила, които гарантират инвестиции, човешко и политическо развитие. Днес дойде моментът за институциите в България заедно да работят и да докажат, че на тях може да се разчита и че могат да раздадат справедливост в казуса КТБ”, заключи президентът.

Росен Плевнелиев обеща, че от Президентството няма да дойде сигнал за контракултура, а единствено ясно послание, че “знаем какво правим, че спазваме Конституцията и че преди всичко сме открити към гражданите”.

Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още