IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пренареждането на корпоративния свят през 2015 г.

Лидери от редица сектори се възползваха от ниските лихви, за да се препозиционират, а сделките се очаква да достигнат рекордните 4,7 трлн. долара

21:00 | 09.12.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Пренареждането на корпоративния свят през 2015 г.

Родиха се и независими играчи

След като през 2002 г. eBay купи PayPal за 1,5 млрд. долара, тази година търговската платформа и услугата за онлайн плащания, извоювала си славата на "златната гъска" на концерна, отново поеха по самостоятелни пътища, най-вече заради различния си темп на растеж.

В разгара на лятото стана известно, че основните компании, бутилиращи Coca-Cola в ЕС, ще се слеят в най-големия в света независим бутилировач на популярната напитка - Coca-Cola European Partners.

В началото на декември акционерите на Fiat Chrysler пък одобриха отделянето на Ferrari от италиано-американската автомобилна група с цел разграничаване на луксозната марка.

ППП или IPO

Тази година Ferrari излезе за "първа обиколка" на пистата на Уолстрийт и се готви за нова догодина, Wizz Air пусна акции на Лондонската фондова борса, а във Франкфурт дебютира най-голямата германска компания за малки онлайн обяви за продажби Scout24.

Производителят на популярните фитнес гривни за проследяване на физическата активност Fitbit направи силен борсов дебют в Ню Йорк, но автор на най-голямото в света първично публично предлагане (ППП) за 2015 г. стана японският холдинг Japan Post, събрал 1,44 трлн. йени.

Имаше и провали

Един от водещите американски кабелни оператори Comcast се отказа от сделка за 45 млрд. долара, предвиждаща сливане с конкурента Time Warner Cable, заради позицията на антимонополния регулатор.

Скандинавската телекомуникационна група TeliaSonera и норвежкият й конкурент Telenor изоставиха план да слеят бизнеса си в Дания, след като не се споразумяха за "приемливи условия" с Европейската комисия.

Провали се и придобиването на подразделението за домакински електроуреди на американския конгломерат General Electric от шведската Electrolux за 3,3 млрд. долара.

Най-напред руската национална авиокомпания Аэрофлот, а след това и съсобственикът на авиокомпания S7 Владислав Филев се отказаха да купят контролния пакет акции на Трансаэро, втория по големина и първи частен превозвач в Русия, чийто фалит бе поискан от Сбербанк и Алфа банк.

Не мина и без фалити

Фалитът на Трансаэро бе единственият възможен вариант за решаване на въпроса с тази компания, заяви руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

Фалираха и над 50 руски банки заради икономическата криза в страната, както и вносителят на алкохол и тютюневи изделия Русимпорт.

Съдебна защита от кредитори поискаха американската компания за модно облекло American Apparel, енергийната Walter Energy и други не толкова популярни.

Радостната новина обаче е, че офисът на Дядо Коледа във Финландия избегна фалит благодарение на новия собственик.

Въпреки рисковете на икономическата конюнктура нарастването на придобиванията вероятно ще продължи. Според оценка на Ernst & Young общо 59% от компаниите имат проекти за придобивания през идните 12 месеца, което е най-висок дял за последното десетилетие.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още