IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota запазва световното лидерство по брой продадени автомобили

Компанията бе облагодетелствана от поевтиняването на йената, което увеличи печалбата от продажбите ѝ в чужбина

12:08 | 26.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Toyota Corolla Furia. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Toyota Corolla Furia. Снимка: Архив Ройтерс

Японската корпорация Toyota Motor Corp. от януари до юни е продала по целия свят 4,91 млн. автомобила, запазвайки първото си място в бранша, се посочва в нейно съобщение, цитирано от Ройтерс. В данните са включени и продажбите на дъщерните компании Daihatsu Motor Co Ltd и Hino Motors Ltd..

Спрямо първата половина на 2012 г. обаче продажбите отчитат спад от 1,1%. Понижението се дължи на прекратяването на действието на субсидиите за щадящите природата автомобили, но в САЩ, най-големият пазар на компанията, представянето е било силно.

На второ място в класацията е General Motors Co, реализирала през първите 6 месеца на годината над 4,85 млн. автомобила и лекотоварни камиони, увеличавайки продажбите с 4% на годишна база.

На трето място са германците от Volkswagen AG с около 4,7 млн. продадени автомобила, което е с 5,5% повече спрямо същия период на 2012 г. Данните обаче не включват резултатите на брандовете Scania и MAN.

От Scania са продали 37 980 моторни превозни средства през разглеждания период, докато данните за MAN ще излязат преди края на месеца. През последните години от MAN са продавали между 60 000 и 70 000 моторни превозни средства през първата половина на годината.

Toyota си върна лидерската позиция по продажби в световен мащаб през 2012 г., след като през 2011 г. падна до третото място заради нарушаването на веригите за доставки и прекъсването на производствените процеси в Япония заради силното земетресение и вълните цунами, както и заради наводненията в Тайланд и поредицата от изтегляне на автомобили от пазара, свързани с открити нередности, припомнят от Ройтерс. Преди това компанията отново бе лидер на световния автомобилен пазар в продължение на 3 години – между 2008 и 2010 г.

Базирана в централната част на Япония, през миналата година Toyota е произвела в страната около 40% от автомобилите си и е изнесла близо 60% от тях. Компанията бе облагодетелствана от поевтиняването на йената, което увеличи печалбата от продажбите ѝ в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още