IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mitsubishi Motors Corp се готви за IPO

Компанията планира да набере 2 млрд. долара от пазарите, за да се разплати за спасяването й през 2004 г.

17:10 | 26.10.13 г.
Mitsubishi Motors Corp се готви за IPO

Mitsubishi Motors Corp планира да набере около 2 млрд. долара от първично публично предлагане, за да се разплати с акционерите за спасителната програма през 2004 г., съобщават запознати анонимни източници, цитирани от Ройтерс.

Агенцията припомня, че през 2004 г. група компании, сред които Mitsubishi Heavy Industries Ltd и Mitsubishi UFJ Financial, спасиха закъсалия производител на автомобили след неуспешното сливане с DaimlerChrysler AG, като изкупиха емисия преференциални акции.

Първичното публично предлагане на акции ще се състои най-рано през януари, допълва информационната агенция.

Компанията планира да използва по-голямата част от постъпленията, за да изкупи повечето от пласираните преди почти 10 години привилегировани акции. Останалите ще бъдат конвертирани в обикновени акции. “За тях беше трудно да намерят партньор заради привилегированите акции, но това ще им позволи да станат нормална компания”, коментира източникът на агенцията.

Привличането на капитал ще позволи на японския автомобилен производител да изплати дивидент за първи път от над десет години, както и да посрещне някои предизвикателства, като например затягането на екологичните изисквания към автомобилите, докато не намери стратегически партньор.

Емисията нови акции е важен етап от процеса по възстановяването на дружеството от скандалите през последното десетилетие и ще му позволи да се фокусира върху бързорастящите пазари от Югоизточна Азия.

Mitsubishi Motors планира да обяви IPO-то на 5 ноември, когато ще представи новия си многогодишен план за управление и развитие. Очаква се компанията да съобщи, че ще разшири производството си на развиващите се пазари, както и разшири гамата си SUV-ве.

Mitsubishi Heavy, Mitsubishi UFJ Financial и Mitsubishi Corp вероятно ще запазят съвкупния си дял от 34% в Mitsubishi Motors и след обратното изкупуване и конвертиране на привилегированите акции, тъй като Mitsubishi Heavy вероятно ще купи обикновени акции на компанията.

Информациите за евентуална емисия нови акции на Mitsubishi Motors се появиха още през май. От началото на годината акциите на компанията са поскъпнали с 16 на сто в сравнение с акциите на конкурентите й Mazda Motor Corp и производителят на Subaru Fuji Heavy Industries.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още