IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Chrysler може да е още през декември

Анализатори оценяват дъщерната на Fiat компания на 10 млрд. долара

09:34 | 21.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
IPO-то на Chrysler може да е още през декември

Първичното публично предлагане на дъщерната на Fiat автомобилна компания Chrysler очевидно предстои в съвсем близко бъдеще. Третият най-голям автомобилен производител в САЩ вероятно би посмял още в началото на декември да се появи на борсата, твърди Ройтерс, като се позовава на източник от концерна. Chrysler е наел за целта четири нови банки-поематели. 

Продажната цена за акциите би могла да бъде определена през декември. Най-късно дотогава също така трябва да бъде решен спорът между Fiat и базирания в Калифорния профсъюзен здравен фонд Veba, който все още държи 41,5% от Chrysler. Контролният пакет акции - 58,5% - се държи от Fiat, като италианците изявиха желание да придобият и частта, притежавана от VEBA и със сливането на Chrysler да се превърнат в седмия по големина производител на коли в света. Поне досега обаче Fiat не успява да се споразумее с Veba за цената. 

Някои анализатори оценяват Chrysler на около 10 млрд. долара. Заявлението за IPO-то бе подадено през септември, но остави отворено времевото протичане на по-нататъшните стъпки. Fiat влезе през 2009 г. в спасеното от несъстоятелност от американското правителство детройтско дружество Chrysler и след това увеличи дела си до 58,5%. Veba подкрепи Chrysler, като превърна задължения на автоконцерна в дялово участие, което ѝ осигури оставащите акции.

Според източниците за IPO-то си Chrysler е наел банките Barclays, Goldman Sachs, Morgan Stanley и UBS. Ръководещите банки са JPMorgan и Bank of America. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Viktor_Ivanov
преди 10 години
Моля оправете си статиятаПърва неточност - "Анализатори оценяват дъщерната на Fiat компания на 10 млрд. долара....."Крайслер е собственост на Chrysler Group LLC.Никога не е била и НЕ Е дъщерна компания на Фиат !!!!!Фиат е само акционер дял 58%, от 2009Втора неточност - "...вероятно БИ ПОСМЯЛ още в началото на декември да се появи на борсата..."Компанията със сигурност излиза на борсата. Формуляр S-1 / САЩ в Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) е подаден още през месец септември.Трета неточност - Крайслер е наел банките........оператор е само и единствено - J.P. Morgan Securities
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още