IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безпилотен автомобил срещу 10 000 долара

Творението е на студенти от Техническия университет на Масачузетс

13:56 | 28.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Cruise Automotive</em></p>

Снимка: Cruise Automotive

Когато стане дума за безпилотни автомобили, цялото внимание се насочва към това, което прави компанията Google със своите амбициозни и скъпи проекти. Или към Mercedes-Benz с тяхната напълно автономна S-Class, или пък към Volvo, която пусна над 100 безпилотни автомобила по улиците на Гьотеборг.

В САЩ обаче се появи достъпна автономна машина, която е дело на студенти от Техническия университет на Масачузетс, съобщава Automotive News. С помощта на налични на пазара технологии авторите на проекта могат да превърнат автомобила в напълно автономно превозно средство. При това целият комплект, нужен за това, е на достъпна цена – 10 000 долара.

Срещу тази сума компанията Cruise Automotive, създадена от студентите, поставя своята система за безпилотно управление на автомобили Audi A4 и S4, произведени след 2012 г. Шефът на фирмата Кайл Фогт твърди, че технологията им работи с всеки автомобил, но те просто са избрали този модел. Поставената система на практика предлага същите функции, които и собствените разработки на производителите.

Към тях обаче студентите са прибавили системи, достъпни за автомобили от по-висок клас, като технологията за поддържане на платното на движение и адаптивен круз-контрол. Фогт е категоричен, че неговата компания ще изпревари Google и ще предложи напълно безпилотно управление на автомобил няколко години по-рано.

Кайл твърди, че е искал да построи автомобил с автопилот още в гимназията. Когато постъпва в университета, той участва в състезанието Grand Challenge през 2007 г. Надпреварата е организирана от Агенцията за научно-изследователски разработки DARPA, като в нея Фогт предлага именно безпилотно превозно средство.

Самата технология, предлагана от Кайл и колегите му, не е иновационна. На покрива на автомобила е поставен прибор с датчици, в който са включени радар и няколко камери. Миниатюрният компютър в багажника обработва данните и управлява педалите и кормилото на колата. По подобен начин действа и технологията Mercedes Steering Assist. Германците обаче са настроили така системата, че тя не работи, ако шофьорът махне ръцете си от волана.

Концернът General Motors също работи над подобна система, която ще се поставя на автомобилите Cadillac. Кайл Фогт обаче е убеден, че неговото устройство е по-съвършено от това на Mercedes-Benz и Cadillac. И го предлага на далеч по-достъпна цена.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още