IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota остава най-големият производител на коли в света за 2014 г.

Очакваната несигурност през 2015 г. обаче може да доведе до отстъпване на първото място на Volkswagen

10:45 | 21.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Toyota остава най-големият производител на коли в света за 2014 г.

Toyota е продала 10,23 млн. автомобила миналата година, заяви компанията в сряда. Японският производител надмина американската General Motors и германската Volkswagen и остана най-големият производител на коли. Въпреки това очакваната несигурност през 2015 г. може да доведе до отстъпване на първото място на германския ѝ конкурент, пише AFP.

Данните за рекордните годишни продажби по целия свят надминаха тези на Volkswagen, която отчете продажби на 10,14 млн. автомобила. Американската General Motors заяви, че е продала 9,92 млн. коли през 2014 г.

Toyota също така заяви, че очаква продажбите ѝ тази година да намелят и очаква да продаде 10,15 млн. коли. Това най-вероятно ще е под тези на Volkswagen, която набира скорост в развиващите се икономики и може да стане първенец в световните продажби на автомобили за пръв път в историята.

Toyota отне дългогодишното водачество на General Motors през 2008 г., но загуби първото място три години по-късно. Причината бе предизвиканото от земетресението и цунами бедствие, което намали производството и наруши доставките на автомобилните производители в страната.

Въпреки това през 2012 г. японската компания надмина отново конкурента си от Детройт, който продава Chevrovelt и луксозната марка Cadillac.

Toyota повиши очакванията си за фискалната година до март, като прогнозите за приходи са за 2 трлн. йени (16,9 млрд. долара). От компанията заявиха, че печалбата ще достигне 26,5 млрд. йени (223 млн. долара), тъй като ще има силни резултати в Северна Америка, а значително по-слабата йена спомага за износа.

От компанията обаче предупредиха по-рано за спад в някои други ключови азиатски пазари като Индонезия и Тайланд, в който има сериозна политическа нестабилност.

Има нарастващи страхове за перспективите пред цялата индустрия в Китай, която се дължи на безпокойството за състоянието на втората най-голяма икономика в света.

Позитивното изявление от сряда на Toyota идва въпреки, че компанията се бори да възстанови репутацията си относно безопасността на автомобилите. Причината за това бе отзоваване на милиони автомобили от целия свят заради различни проблеми, включително кризата с експлодиращите въздушни възглавници при доставчика Takata.

Производителят на седана Camry и хибрида Prius реши да замрази строежите на нови фабрики за три години до началото на 2016 г. На автошоу в Детройт този месец висши служител на Toyota коментира пред AFP, че автопроизводителят слага ударение на качеството на продажбите, вместо на количеството.

Още автомобилни новини от Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още