IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung има зелена светлина за тестване на безпилотен автомобил

Компанията се фокусира над разработването на технологии за превозни средства без водачи, а не над изграждането на свои собствени автомобили

15:43 | 02.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Южнокорейският технологичен концерн Samsung ще тества безпилотен автомобил в Южна Корея. Колата ще бъде оборудвана със сензори и камери, стана ясно от изявление на правителството, цитирано от CNN. Компанията ще използва изкуствен интелект, за да проучи как превозното средство се справя с лошо време и препятствия.

Samsung е първата компания за електроника, която получи одобрение от правителството за тестване на безпилотен автомобил по южнокорейски пътища. По-рано Министерството на земеделието, инфраструктурата и транспорта даде същото одобрение на автомобилни производители, като Hyundai и Kia, както и на академични и изследователски институции. 



Samsung показваше явен интерес към безпилотната автомобилна индустрия. През 2015 г. компанията създаде бизнес отдел, който да се фокусира върху технологията за автономно шофиране. През ноември 2016 г. тя похарчи 8 млрд. долара, за да купи американската фирма Harmann, която разработва софтуер и компоненти за свързани автомобили. През февруари инвестира в TetraVue, компания, развиваща 3D технология, която идентифицира неочаквани и опасни препятствия пред автономните автомобили, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

Технологията за безпилотно шофиране е широко изследвана. В тази област се включват големи технологични компании като Google, Apple и Baidu , традиционните производители на автомобили като GM и Ford и новопоявилите се Uber и Didi.

"Колата се превърна в следващото голямо "мобилно устройство", където технологичната индустрия вижда възможности", заяви анализаторът Робин Джу. „Много компании инвестират в това, защото всички останали го правят“, добави още той.

Samsung е по-фокусирана върху разработването на технологии за превозни средства без водачи, отколкото върху изграждането на свои собствени автомобили, стана ясно от изявление на компанията, в което се казва, че тя "няма намерение да влезе в бизнеса за производство на автомобили". През януари ръководителите на Samsung и Harman разказаха за своите плановете да създадат платформа за безпилотни автомобили, която да се продава на производителите на автомобили.

Самостоятелният автомобил, който Samsung ще тества, е кола на Hyundai, оборудвана с камери и сензори, съобщи южнокорейската информационна агенция Yonhap News.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още