IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Това ли ще е следващата бойна машина на българската армия?

Boxer се задвижва от 15.9-литров V8 двигател и развива 103 километра в час

18:44 | 24.03.18 г. 50
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Снимка: Wikipedia

Две години след като Automedia.bg избра Artec Boxer за една от десетте най-изумителни офроуд машини в света, бронетранспортьорът бе представен официално в София. Boxer e eдин от вариантите за превъоръжаването на пехотните части на бъргарската армия.

„Радвам се, че германските компании проявяват интерес да предлагат своите продукти в отбранителната промишленост, защото в крайна сметка ние, България и Германия, сме много близки партньори в НАТО“, заяви посланикът на Германия у нас Херберт Салбер. "България има нужда да модернизира военното си оборудване, така че то да отговаря на стандартите на НАТО", напомни той.

Boxer се произвежда от Artec - съвместна германо-холандска компания със седалище в Мюнхен. Тя е сред кандидатите за модернизация на българските сухопътни войски и иска да включи и български компании в проекта си.

Boxer е на пазара от 2011 и вече е на въоръжение в три армии от НАТО: Германия, Холандия и Литва. Австралия чака първите доставки тази година, а Великобритания и Словения също преговарят да го купят.

Задвижването му е 8х8, с 15,9-литров дизелов V8 двигател, чиято максимална мощност достига 721 конски сили, а въртящият момент е 2700 Нютонметра. Въпреки солидното тегло, което в зависимост от оборудването е между 24 и 38,5 тона, Boxer спокойно развива максимална скорост от 103 км/ч. Обхватът му с едно зареждане е 1100 километра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

40
rate up comment 14 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Едно време поне правехме ... сега само купуваме . Иначе си прав , "Ппростотията е много лошо нещо."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 11 rate down comment 8
KPetkov
преди 6 години
Аз му препоръчвам на хер Салбер, заедно с фрау Меркел, да си се качат на Boxer-чето и да заминават за Сирия да го пробват в реални условия. Иначе германците много го ги бива да продават оръжия, ама като стане дума да си ги ползват сами малко дръпнато го раздават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 17 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
И аз като Jay Gould съм служил в онова време, когато ни извеждаха по учения продължаващи поне 1 седмица. Навремето бях в ШЗО Плевен. Там сме пробвали сме бронировката и на БТР и на МТЛБ от растояние около 20 метра. При перпендикулярно попадение на обикновен патрон от АК47 всеки куршум пробиваше лесно бронята и проникваше навътре. И дума не може да става за сравнение с нов клас бойна машина като тази Boxer. Иначе за всеки прростакк по-хубаво от нашето дето едно време го правихме и до днес няма. Ппростотията е много лошо нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 11 rate down comment 8
Coalport
преди 6 години
Като погледна кои са евентуалните ни врагове днес е по-добре нещо по-ниско да вземем за пехотата, ако може да се вкопава по-дълбоко под земята. Както казваше бай Тошо, по-добре да се снишим и да изчакаме да премине. Иначе за потушаване на масови безредици на жълтите павета става, височината в този случай помага.Ама то пък не иде реч дали ще ги ползваме, има едни пари за харчене така или иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 15 rate down comment 5
data
преди 6 години
И сега кво ни подготвят срещу подписа на Германия и Франция за евро зоната ? По една военна поръчка и за двете :) - за германците БМП , а за Франция фрегати ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 2
comet
преди 6 години
Предвид интереса, прадлагам (на медията) повече статии на подобни инвеститорски теми. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 17 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
В сравнение с американските е по-добро, а цената му както писах долу е доста по-ниска. Ако английската пехота го иска, на тях имам доверие, щото са кучета, каквито в малко армии има. Понеже винаги са били малко на брой. В Ирак и Афганистан те и Легиона дадоха най-малко жертви. А щом не ***, разбират си от занаята дори днес. Бях гледал някакви израелски машини преди, но не съм се ровил за характеристиките им и цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 12 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
При това возят гадно. Дрънчи, друса и малките завои карат каската ти да се тряска в борда, а като ти кажат ''Спешаване'' ако си бил само 2-3 часа вътре, слизаш и от друсането и шума преди това, се чудиш 1 минута къде си още. С БТР който возеше като Мерцесес (от старите с независимо окачване) и през дупки и дерета, тоя проблем го няма. Но пък проблема му, че бе на бензин. Като запалка, ако го тряснат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 11 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
На верижните проблема е и ниския ход. По камъни засяда, а в калта минава, но ако не дай боже закъса, няма измъкване щото е като костенурка. Но главното е, че веригите се късат, а при тия с 8 гуми, и да са надупчени от куршуми, дори няколко да са скъсани от мина, пердаши напред или назад :)) Ако ще се прави ''настъпление към тила'', казано на военен език на бягането :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 4
Jay Gould
преди 6 години
РПГ това със сигурност не може да го пробие. Знам го щото съм стрелял с ПРГ много и му знам възможностите, дори с българска граната, а не с руска, румънска или китайска (да не се фукаме, но нашоте бяха най-добри). Бронята на това немско чудо или БМП 3 не можеш я проби с РПГ. Дори хеликоптер Ми 24 трудно събаря щото е брониран долу. При това, днес освен други мерки и противо-термо допълнителни пластини, на бронята слагат и мрежа. Тоест една ламарина с дупки, с дистанция между нея и бронята. Слагат я и на танкове. При стрелба с РПГ или СПГ има голям шанс зарядът да се възпламени още в нея и така струята е много по-слаба като удари бронята. Евтино приспособление - саморъчка, но ефикасно и масово се използваше в Сирия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още