IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Това ли ще е следващата бойна машина на българската армия?

Boxer се задвижва от 15.9-литров V8 двигател и развива 103 километра в час

18:44 | 24.03.18 г. 50
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Снимка: Wikipedia

Две години след като Automedia.bg избра Artec Boxer за една от десетте най-изумителни офроуд машини в света, бронетранспортьорът бе представен официално в София. Boxer e eдин от вариантите за превъоръжаването на пехотните части на бъргарската армия.

„Радвам се, че германските компании проявяват интерес да предлагат своите продукти в отбранителната промишленост, защото в крайна сметка ние, България и Германия, сме много близки партньори в НАТО“, заяви посланикът на Германия у нас Херберт Салбер. "България има нужда да модернизира военното си оборудване, така че то да отговаря на стандартите на НАТО", напомни той.

Boxer се произвежда от Artec - съвместна германо-холандска компания със седалище в Мюнхен. Тя е сред кандидатите за модернизация на българските сухопътни войски и иска да включи и български компании в проекта си.

Boxer е на пазара от 2011 и вече е на въоръжение в три армии от НАТО: Германия, Холандия и Литва. Австралия чака първите доставки тази година, а Великобритания и Словения също преговарят да го купят.

Задвижването му е 8х8, с 15,9-литров дизелов V8 двигател, чиято максимална мощност достига 721 конски сили, а въртящият момент е 2700 Нютонметра. Въпреки солидното тегло, което в зависимост от оборудването е между 24 и 38,5 тона, Boxer спокойно развива максимална скорост от 103 км/ч. Обхватът му с едно зареждане е 1100 километра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

20
rate up comment 11 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Както и да е майната му. Едва ли ще ги купят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 11
doba
преди 6 години
Jay Gould ;)Да са ти живи и здрави децата/внуците и да са вътре в рекламираната от теб машина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 3
Jay Gould
преди 6 години
Правихме и БТР но е минало време. Сега нищо не правим, а само плямпаме както се вижда и тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 4
Jay Gould
преди 6 години
Да, да, а Москвич е много хубава кола.. Щото БТР бе хубава машина (за разлика от Москвич), но си е остарял и лек за новите оръжия. В двете войни в залива и в Сирия сега старите ни соц машини бяха като кремъклийки пред Максим, дори за ръчно преносими и малко по-милиметрови картечници. Затова се радвам, е съм уволнен вече и от запаса в бг, че ако не дай боже стане нещо, никой вече няма да иска да ходя да се бия за ***, дето смятат, че бих трепал турци или други с камъни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 5
panther
преди 6 години
Отделно факта че МТ-ЛБ то си го правехме у нас и сигурно цената е излизала 10, ако не и 20 пъти по-ниска и парите оставаха в България, а варианта му като БМП с 23мм оръдеен автомат си беше повече от добър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 8
panther
преди 6 години
Ами то тежи колкото 3 МТ-ЛБ та или БТР-а. Оставаше и да не е по-здрава бронята. МТ-ЛБ - то си събира 10 пехотинци, а на БТР-а въоръжението е по-тежко (КПВТ), така че айде няма нужда от оди за възхвала.Тежко брониран БТР със смешно въоръжение = машина предвидена за конфликти с ниска интензивност и да издържа основно на ИЕД. Планират да ходим на бършем на американците осраните *** в навсякъде по света дето "пръскат демокрация" (от бомбардировачи), а *** искат да ги избият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 11
doba
преди 6 години
Eeeeeee.Големи обяснения си вкарал тук.Сега остава да кажеш как като вместо 8 има 10 човека вътре е двойно по-голям:)И как в нашите насечени поля ще се движи с 50км/ч, да не гоним максималните без да се обърне.И как ще се представя в калта/снега, които са над 100дни в годината в БГ.И колко от твоите синове ще пратиш в бой с машината?..Под артилерийски и въздушен обстрел, но с чиста съвест???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Забравих да спомена, че е направено за 10 човека, а не за 8 колкото бе едно наше пехотно отделение, но би събрало и повече. Преди 2-3 г. бях зяпал едни канадско-американски машини, бяха ми хванали яко окото, но това мисля ще ги схруска с парцалите при това ония струваха по $ 8 милиона, много по-скъпи и не бяха с такава броня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
На това видях само един недостатък, но с който осигуряват повече място вътре. Седалките му са не една зад друга, а с гръб към бронята. Тоест ако ще се стреля през бойниците, трябва да не си седнал. Това обаче осигурява повече място в средата, та не знам кое е по-добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 4
Jay Gould
преди 6 години
Ти горил ли си гуми от БТР - щото дори БТР-ът си пердащи с продупчени гуми, а това като него има джаджа която автоматично ги надува и компенсира пробивите. А за горене, пръскал съм ги с огнепръскачка , стари гуми естествено, докато сигне до степен да прегорят и се пробият ехее.. А като се движи това *** го пръскай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още