IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Това ли ще е следващата бойна машина на българската армия?

Boxer се задвижва от 15.9-литров V8 двигател и развива 103 километра в час

18:44 | 24.03.18 г. 50
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Снимка: Wikipedia

Две години след като Automedia.bg избра Artec Boxer за една от десетте най-изумителни офроуд машини в света, бронетранспортьорът бе представен официално в София. Boxer e eдин от вариантите за превъоръжаването на пехотните части на бъргарската армия.

„Радвам се, че германските компании проявяват интерес да предлагат своите продукти в отбранителната промишленост, защото в крайна сметка ние, България и Германия, сме много близки партньори в НАТО“, заяви посланикът на Германия у нас Херберт Салбер. "България има нужда да модернизира военното си оборудване, така че то да отговаря на стандартите на НАТО", напомни той.

Boxer се произвежда от Artec - съвместна германо-холандска компания със седалище в Мюнхен. Тя е сред кандидатите за модернизация на българските сухопътни войски и иска да включи и български компании в проекта си.

Boxer е на пазара от 2011 и вече е на въоръжение в три армии от НАТО: Германия, Холандия и Литва. Австралия чака първите доставки тази година, а Великобритания и Словения също преговарят да го купят.

Задвижването му е 8х8, с 15,9-литров дизелов V8 двигател, чиято максимална мощност достига 721 конски сили, а въртящият момент е 2700 Нютонметра. Въпреки солидното тегло, което в зависимост от оборудването е между 24 и 38,5 тона, Boxer спокойно развива максимална скорост от 103 км/ч. Обхватът му с едно зареждане е 1100 километра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

30
rate up comment 8 rate down comment 6
panther
преди 6 години
Аз си признавам, че съм служил морски и не претендирам че лично съм ползвал всички неща които съм писал, но пък на теория съм подкован. ;)Боксера е въоръжен с 12.7 мм М3M (вариант на М2 дето е модел 1933) или 40мм автоматичен гранатомет, което не е същото като оръдие.Най-тежкото оръдие (показаното на снимката) - 30 мм е прототипa на Боксер който е спечелил конкурса за БПМ на Австралия, НО пък в този вариант десанта е намален на 6 човека.Приличен тежък БТР, германски, сигурно е качествен, но и цената е доста висока, а бойните му харектеристики не са върха на сладоледа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Руското БМП 3 е добро и му оправиха главния недостатък, ъгъла под който може да се вдигат цевите, държи и на бронебоен с голям калибър 30 мм., но веригите са му слабост. Ако се скъса и едната - спира. 100 % руснаците ще изкарат или правят в момента нова машина за пехотата. https://defendingrussia.ru/upload/articles/5/514/main_image/d897d52e4962d2a47575afed515f41f7_cropped.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 6
doba
преди 6 години
Не че се пиша спец, но това германско чудо не ми пада по сърце.Добре е да се поогледаме за нещо по-читаво за бойна машина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 5
doba
преди 6 години
МТЛБ(в чистия си вид) има едно предназначение: да транспортира пехотата до мястото на разгръщане. Не След това направиха минохвъргачка, щабна машина и накрая СУ 122
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 3
Jay Gould
преди 6 години
А аз съм бил пехотинец, та съм се возил в доста машини. МТЛБ си бе слаб и невъоръжен *** и преди, а за днес да не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 3
Jay Gould
преди 6 години
Със сигурност не си прочел какво съм написал долу за въоръжението, което може да стигне и 40 мм, ако въобще милиметрите ви говорят нещо. БТР или БМП просто не могат да носят такъв калибър, прекалено са леки. Това е по същата причина като с танковете и калибъра на оръдията. Бе хубаво че правихме БТР и преди, които бяха номер 1 сред тия машини навремето и ако бяхме опазили производството, днес можеше да правим нещо подобно, но нямаме нищо. Но леко въоръжение, прибори на нощно виждане (при това добри) и други джаджи още правим. Надявам се да не осерат и него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 5
doba
преди 6 години
Jay Gould, ;)А аз бях в артилерията, където всеки мерач би се зарадвал на ДВОЙНО по-голяма и по-тромава мишена, като т.н. машина в статията. Където я купим, я не.Да не се налага някой някога да влиза в нея и да тръгва в бой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 6
panther
преди 6 години
Айде сега, не се познаваме че да си обсъждаме службата.По-тежко бронирано БМП - хубаво бронята е по-модерна, ама оръжието е по-зле дори от нормалните БМП-2 или БМП-23.Като те удари РПГ-то в това - ще ти стискам палци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
Форумни герои :)) И войници сте колкот сте инвеститори :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 4
Jay Gould
преди 6 години
Ми аз за разлика от повечето от вас съм служил :) и то в поделение, а после в запаса и в поделения където се стреля всеки ден и на няколко месеца се сменя цевта на автомата. Отделно стрелби с КВПТ, РПГ, СПГ, май само с танк не съм гърмял. В това бих седнал, но в БТР или не дай боже в БМП или МТЛБ вече в никакъв случай. Просто са вече стари и слаби машини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още