IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консорциумът, който иска да придобие Europcar, е подал молба за одобрение до ЕК

Отговорът на изпълнителната влас на ЕС се очаква до 25 май

14:48 | 20.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefanie Loos/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefanie Loos/Bloomberg

Воден от Volkswagen консорциум, който излезе с оферта за закупуването на Europcar, е подал молба за антитръстово одобрение от страна на Европейската комисия (ЕК), съобщава Ройтерс.

Групата очаква сделката да бъде реализирана до края на юни. 

Антитръстовата проверка е единствената оставаща пречка пред осъществяването на придобиването, изтъкват от консорциума, който включва още управителя на активи Attestor Limited и холандската група за мобилност Pon Holdings BV.

През юли 2021 г. консорциумът обяви оферта за Europcar, която оценява листнатата във Франция фирма на 2,9 млрд. евро. Предложената цена от 0,50 евро за акция може да бъде допълнена с 0,01 евро за книга, ако 90% от акционерите приемат това.

Към днешна дата акциите на компанията за отдаване на коли под наем се търгуват при цена от 0,502 евро.

Крайният срок за ЕК да одобри или отхвърли придобиването е 25 май.

През първата половина на 2021 г. Europcar успя да намали нетните загуби и разходите, възстановявайки се от националните блокади в САЩ и Европа, свързани с коронавируса. Компанията успя да се възползва от по-слабата пазарна конкуренция и от забавянето при доставките на нови превозни средства.

Europcar се договори за голямо преструктуриране през ноември 2020 г.. Сделката включва преобразуване на 1,1 млрд. евро дълг в собствен капитал и допълнително вливане на капитал в размер на 250 млн. евро, предоставено предимно от кредитори.

Volkswagen се интересува от достъпа до инфраструктурата и технологиите на Europcar, залагайки на бъдещето на услугите за мобилност. Докато търсенето на автомобили под наем се възстановява след коронавируса, компаниите в сектора са изправени пред дългосрочни предизвикателства от по-новите участници, предлагащи услуги като споделено пътуване и споделени автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още