IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стимулите за електромобили в ЕС ще растат, а в България още не са започнали

През 2023 г. доставките на нови автомобили ще се възстановят, каза Храбрин Иванчев

19:49 | 07.06.22 г. 1
Стимулите за електромобили в ЕС ще растат, а в България още не са започнали

България има най-стария автопарк в Европейския съюз - половината от колите са на над 20 години, като тенденцията само се засилва с нови 150 хил. коли в тази графа през последните две години. Държавата продължава да няма политика за обновяване на автопарка, но ако се въведе по-строг контрол върху вноса на употребявани коли и се стимулира закупуването на електромобили и връщането на стари автомобили с двигатели с вътрешно горене, България може да слезе от челните места на статистиките за жертви по пътищата и замърсяване в ЕС.

Това каза Храбрин Иванчев, председател на Асоциация на автомобилните производители, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"По време на пандемията българският автопарк не само не се обновяваше, а застаря. През последните две години автомобилите в България над 20 години се увеличиха със 150 000. Целият процес на обновяване на автопарка още не е стартирал", каза гостът.

Въвеждането на стимули за закупуването на електрически автомобили и връщането на стари коли може да има сериозен положителен ефект върху състоянието на автопарка в страната, както се вижда от 22 държави в ЕС, където са били въведени подобни мерки. Иванчев даде за пример Румъния, където след подобни програми от 2008 г., сега се използват "по-нови и по-безопасни автомобили", а преди 15 години положението е било подобно на България. 

Мерките в Румъния включват 10000 евро бонус при покупка на нов електрически автомобил, по-малко за хибриден, 1800 евро за връщане на стар автомобил. "Ние трябва да се стремим към нещо такова", коментира събеседникът.

Тези програми само ще се увеличават в Европа, за да се изпълнят целите на ЕС за намаляване на жертвите по пътищата и замърсяването от транспорта, смята Иванчев.

Министерството на околната среда и водите е имало идея за създаване на фонд за подпомагане на закупуването на електромобили със средства от продажбата на парникови емисии, каза Иванчев. 

Пазарът на нови автомобили в България е отбелязал ръст за пет поредни месеца преди лек спад през април, който се дължи основна на фирмите, които обновяват автопарка си. Иванчев уточни, че ръстът не е особено голям в абсолютно изражение заради слабия по принцип пазар и големия спад по време на пандемията. По думите му инфлацията и повишените цени на суровините в последно време са се отразили в цените на автомобилите, а и все още има забавяния на физическите доставки от шест до девет месеца, каза гостът.

"Има признаци, че това изоставане ще бъде наваксано до края на годината и през 2023 г. нашите клиенти ще могат да разчитат на нормални доставки", допълни гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
forexar
преди 1 година
МНОГО ДОБРА ТЕМА !!! и статия!Въпросът със стимулите от държавата за електромобили е много важен! Политиката в областта е ... липсваща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още