IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ZF влага стотици милиони евро в трансформацията на своя завод в Саарбрюкен

Производството на електрически задвижващи системи е планирано да започне в Саарбрюкен през 2024 г.

17:24 | 07.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доставчикът на автомобилни компоненти ZF Friedrichshafen ще инвестира стотици милиони евро в своя комплекс в Саарбрюкен, провинция Саарланд, като част от своя план да модифицира съоръжението, за да изгражда части за електромобили, съобщава Automobilwoche.

Производството на електрически задвижващи системи е планирано да започне в Саарбрюкен, през 2024 г.

За целта се предвижда изграждането на нови производствени линии, чиято инсталация ще бъде осъществена през 2023 г., информира Electrive.

Не остава ясно обаче дали става въпрос за задвижващи системи за леки коли или за търговски превозни средства, или и за двата вида.

По време на изложението IAA Transportation в Хановер през септември ZF представи следващо поколение електрическо задвижване CeTrax за търговски превозни средства.

Към момента в завода в Саарбрюкен се произвеждат задвижващи системи за хибридни автомобили. Фабриката за трансмисии е едно от най-големите съоръжение на ZF с персонал от около 9000 души.

„С успешното стартиране на производството на новата 8-степенна автоматична скоростна кутия, последният етап на хибридизация преди чистото електронно задвижване, заводът вече е добре утилизиран в средносрочен план поради голямото търсене“, изтъква ZF, добавяйки, че в момента се подготвя технологията за изграждане на изцяло електрически задвижващи системи.

Компанията планира да ангажира служителите в завода в трансформацията му чрез обособения „Фонд за бъдещето“, който ще осигурява инвестиции в нови технологии.

Властите на Саарланд също искат да насърчат трансформацията на завода.

„Компаниите, служителите и провинциалното правителство тръгват заедно по пътя към автомобилното бъдеще. Пътят на Саарланд, по който тръгваме заедно на строителната площадка в Саарбрюкен, е ярък пример за това как структурната промяна може да бъде активно оформена, когато компаниите мислят за бъдещето и имат партньори, способни да действат“, изтъква Анке Релингер, ръководител на правителството на Саарланд.

Трансформацията на фабриката е определена от ZF като „крайъгълен камък за компанията по пътя ѝ към електрическата мобилност“.

„Примерът със Саарбрюкен показва колко успешно трансформацията може да бъде оркестрирана в тясно сътрудничество между компанията, служителите и държавната политика“, коментира Щефан фон Шукман, член на Управителния съвет на ZF, който отговаря за електрическата мобилност. „Само по този начин ще можем активно да оформяме промените в създаването на стойност и в заетостта“, добавя той.

Марио Клас, председател на работническия съвет в завода в Саарбрюкен, изрази удовлетворението си от споразумението: „Борихме се дълго време за осигуряването на производството на продуктите на бъдещето в обекта“.

Той напомня, че във фабриката трябва да бъде обособено и производството на продукти, които да заменят изграждането на 8-степенната скоростна кутия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още