IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VinFast съкращава служители в мащабно преструктуриране на бизнеса в Северна Америка

Освободен е и главният финансов директор на американското звено на виетнамския производител на електрически превозни средства

14:15 | 07.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Виетнамският производител на електрически превозни средства VinFast съкрати около 80 работни места в Северна Америка, включително главния финансов директор на американския му бизнес, повдигайки въпроси относно здравето на компанията преди планираното първично публично предлагане (IPO), съобщава Bloomberg.

Родни Хейнс, финансов директор на VinFast US, е освободен на фона на започналото преструктуриране на бизнеса, посочват източници, запознати със ситуацията. В Канада също са предприети съкращения, добавят те.

VinFast, част от най-големия конгломерат във Виетнам и подкрепяна от най-богатия човек в страната, заяви в края на миналия месец, че консолидира своите стратегически операции в САЩ и Канада в едно звено, наречено VinFast North America, със седалище в Лос Анджелис. Ван Ан Нгуен беше назначена за главен изпълнителен директор на новото дружество, като същевременно запази ролята си на главен изпълнителен директор на VinFast US Manufacturing, посочват от компанията.

Изпълнителният директор на VinFast за САЩ Джан Нгуен ще изпълнява ролята на заместник главен изпълнителен директор на VinFast North America, изтъкват източниците.

Виетнамският концерн посочва, че преструктурирането е насочено към по-добро обслужване на клиентите в региона и че VinFast работи с местни доставчици на услуги за подобряване на ефективността.

„Това също води до рационализиране на нашите операции в Северна Америка, като определени отдели са засегнати от това“, заяви говорител на компанията.

VinFast има големи амбиции за САЩ, първата страна отвъд Виетнам, в която се стреми да се разшири. Но първоначалните доставки на концерна на този пазар бяха отложени първо за януари, а сега за втората половина на февруари.

На фона на съкращенията и забавянията автомобилният производител планира IPO в САЩ, като през декември заяви, че работи с банки, включително с JPMorgan Chase & Co. и Citigroup Inc. Bloomberg съобщи миналия месец, че листването може да се осъществи през второто тримесечие.

Елкетромобилите на производителя, които са достъпни до американските потребители, се предлагат на стартова цена от 42 хил. долара, като тук се включва и абонамент за батерия. За сравнение, най-евтиният модел на Tesla започва от 40 хил. долара.

VinFast планира да построи завод за автомобили в Северна Каролина и да използва правителствените субсидии на САЩ за купувачите на електромобили, но текущата му гама не отговаря на изискванията за местните правила за субсидии.

Компанията е основана от милиардера Фам Нат Вонг през 2017 г. Целта ѝ е да достави 1 млн. електромобила в световен мащаб в рамките на пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още