IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на Tesla не остава незабелязан от рейтинговите агенции

Moody’s последва примера на S&P Global и повиши кредитния рейтинг на електромобилния концерн до инвестиционен клас

22:37 | 21.03.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Трейдърите, които обичат Илон Мъск, са известни като оптимистични относно Tesla Inc., която се нарежда на осмо място по пазарна капитализация в света. Сега и рейтинговите агенции повишават оценката на електромобилния концерн.

В понеделник Moody’s Investors Service стана втората рейтингова агенция, която даде на Tesla статут на инвестиционен клас, повишавайки кредитния рейтинг на базираната в Остин компания с една степен до Baa3. Решението на агенцията беше предхождано от подобно увеличение от страна на S&P Global Ratings през октомври.

„Tesla ще запази позицията си на един от водещите производители на батерийни електрически превозни средства, тъй като компанията допълнително укрепва глобалния си отпечатък“, пише Рене Липш от Moody's, цитиран от Bloomberg.

Кредитният рейтинг също обръща внимание на разширяващото се продуктово предлагане на автомобилния производител, включително старта на производството на пикапа Cybertruck, предвиден за тази година, засилването на регионалните производствени мощности и фокуса върху ефективността и финансовия ливъридж. През последните три години Tesla успя да изплати дълг за около 10 млрд. долара.

Много инвеститори разглеждат Tesla като компания със статут на „син чип“. По-рано тази година концернът си осигури револвиращ кредит от 5 млрд. долара като знак, че се доближава до статут на инвестиционен клас. Неизплатеният дълг на компанията е малък по размер, като нейните 5-годишни суапове за кредитно неизпълнение (CDS) вече се търгуват в съответствие с високорейтинговите кредитополучатели.

Увеличението от страна на Moody's има както символична, така и практическа стойност. Компаниите, които не успяват да избягат от junk статута (най-ниския клас), обикновено се възползват от по-евтино финансиране чрез привличане на по-голяма група инвеститори. Традиционно една компания може да се счете, че е достигнала ниво на инвестиционен клас, когато поне две рейтингови агенции потвърдят подобна оценка.

„Това е историческо събитие за Tesla“, изтъква Джоел Левингтън, кредитен анализатор в Bloomberg Intelligence.

Акциите на Tesla, които поевтиняха значително през 2022 г., отчетоха ценови ръст от 1,7% в понеделник, до 183,3 долара, като от началото на годината са се възстановили с около 50%.

Tesla стана първата компания с рейтинг junk, чиято пазарна стойност надхвърли 1 трлн. долара през октомври 2021 г.

Производителят на електрически превозни средства е осмата по големина компания в света по пазарна капитализация, като нейната оценка помогна за превръщането на Мъск в един от най-богатите хора на планетата.

Tesla достави над 1,3 млн. електрически автомобила в световен мащаб през 2022 г. и се очаква да представи доклад за първото тримесечие в началото на април. Концернът също така изплати дълга си, като същевременно остава водещ производител на електромобили в глобален мащаб. Наскоро Tesla обяви, че ще изгради фабрика в Мексико за сглобяване на електрически коли.

Ниският финансов ливъридж и високите нива на марж за сектора показват защо рейтинговите агенции са готови да повишат оценката си на Tesla, добавя Левингтън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
и понеже стана реч за коли , всичките 86 броя продадени досега масквича в матушката , се връщат за сервизна акция в завода на рено . а в завода на рено друзя антиваксъре-газовици , само сменяли табелката от JAC JS4 (както е на китайски моделът) с "масквич 3" , както е редно за отечественая машина ... :))) ... а аз мислех , че поне монтират нещо , я седалки , я гуми , я заден капак ... нъц баце ... само табелката сменяли ... втората най-могъща в света ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
РСССРСРФСССР ... не е зле за фалирал мошшшшеник , а ?! дивидента от гъссспром как е ?! услажда ли се ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още