IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis призива за равни условия между традиционните и нови автопроизводители

Шефът на групата Карлос Таварес предложи на Франция да се опита да привлече конкурентите на Stellantis да изградят заводи в страната

14:20 | 19.06.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Традиционните автомобилни концерни и новите производители трябва да се конкурират при равни условия, призова Stellantis NV, визирайки силната подкрепа на политическите лидери в Европа за американската компания Tesla на Илон Мъск и спора с френското правителство относно решението на компанията майка на Chrysler, Fiat, Jeep, Opel и Peugeot да разшири производството на своя електрически Peugeot e-208.

Силният интерес на правителствата в региона към производителите на автомобили е „добре дошъл“ по време на прехода към електрически превозни средства, като същевременно подчертава, че е важно да се избягва „дискриминацията“, изтъква главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес.

Вторият по големина производител на леки коли в Европа след Volkswagen AG и френският министър на финансите Бруно льо Мер проведоха словесен сблъсък заради решението на Stellantis да избере Испания за увеличаване на производствения капацитет за електрическата версия на най-продавания компактен модел на групата.

„Трябва да сме в един и същ отбор“, подчерта Таварес. „Защо не помолим нашите конкуренти да направят електромобили за масовия пазар във Франция? Това е една идея“, допълва той.

Правителствата в цяла Европа се борят да подсигурят бъдещето на работните места в производството на автомобили на фона на ускоряващия се преход към електромобили, който изисква по-малко работници. Създаването на електрически версии на успешни конвенционални малки автомобили е особено трудно поради високите цени на батериите, които подкопават и без това ниските маржове.

Миналата седмица Stellantis разкри подробности за планиран електромобил, който ще се предлага на цена под 25 хил. евро и който ще бъде пуснат в продажба в началото на следващата година. Превозното средство ще се сглобява в завод в Словакия.

По време на обиколка в Европа през миналата седмица главният изпълнителен директор на Tesla Мъск се срещна с някои политически лидери, включително премиера на Италия Джорджа Мелони и френския президент Еманюел Макрон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 10 месеца
Па не е дискриминация да трошат хиляди евро държавни пари за субсидиране на купувачите на фалшиви псевдозелени псевдоавтомобили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още