IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis няма да мести производството на Peugeot e-208 във Франция

Икономическият ефект от принудителното преместване на производството не би бил от полза за нито една фирма, нито за страната, изтъква шефът на групата Карлос Таварес

20:30 | 05.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес. Снимка: Bloomberg L.P.

Базираният в Нидерландия автомобилен концерн Stellantis NV не планира да мести производството си на своя електрически модел Peugeot e-208, въпреки че правителството на Франция настоява за увеличаване на местното производство на електромобили, съобщава Ройтерс, цитирайки главния изпълнителен директор на компанията Карлос Таварес.

Според Таварес икономическият ефект от едно принудително преместване на производството не би бил от полза за нито една фирма, нито за съответната страна.

Електрическите превозни средства са по-скъпи от тези, които са оборудвани с двигатели с вътрешно горене. На този фон европейските автопроизводители планират да произвеждат по-евтини електрически модели, подкрепени от субсидиите, които обещават редица страни.

В средата на юни Stellantis призова за равни условия между традиционните концерни и новите производители на електромобили по отношение на конкуренцията, визирайки силната подкрепа на политическите лидери в Европа за американската компания Tesla на Илон Мъск и спора с френското правителство относно решението на компанията майка на Chrysler, Fiat, Jeep, Opel и Peugeot да разшири производството на своя електрически Peugeot e-208.

Силният интерес на правителствата в региона към производителите на автомобили е „добре дошъл“ по време на прехода към електрически превозни средства, като същевременно подчертава, че е важно да се избягва „дискриминацията“, изтъква Таварес.

Вторият по големина производител на леки коли в Европа след Volkswagen AG и френският министър на финансите Бруно льо Мер проведоха словесен сблъсък заради решението на Stellantis да избере Испания за увеличаване на производствения капацитет за електрическата версия на най-продавания компактен модел на групата.

‚Резултатите от продажбите ще ни покажат кой е направил правилния избор на фона на конкуренцията на китайските марки“, изтъква още Таварес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още