IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Малайзия и Илон Мъск ще обсъдят инвестиционните планове на Tesla

Очаква се Tesla да навлезе официално на пазара в страната на 20 юли, съобщават местните медии

10:09 | 10.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Малайзийският премиер Ануар Ибрахим ще проведе виртуална среща с главния изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск до края на тази седмица, съобщава министърът на търговията Зафрул Азис, цитиран от Bloomberg.

Според местните медии Tesla ще навлезе официално на пазара в страната на 20 юли. Зафрул Азис потвърди това в кулоарите на събитието International Electric Mobility Showcase 2023, което се провежда в Куала Лумпур.

През март Tesla заяви, че ще започне да продава своите електрически модели в Малайзия, за да отговори на нарастващото търсене на този тип задвижване в Югоизточна Азия. Компанията планира да отвори офис в страната, да въведе сервизни центрове и да изгради мрежа от супербързи зарядни станции.

В петък премиерът Ануар Ибрахим заяви, че ще се срещне с Мъск, за да обсъдят по-нататъшните планове на компанията за инвестиции в региона на Югоизточна Азия, съобщава местният вестник Star.

За да привлече чуждестранни инвеститори, правителството на Малайзия обяви през май планове да удължи периода на данъчни облекчения за електрически превозни средства при приемането на федералния бюджет, като част от усилията за насърчаване на екологичната мобилност.

Страната планира да инсталира 10 хил. зарядни станции за електромобили до 2025 г. спрямо 900 в момента, докато преминава към превозни средства с ниски нива на емисии, за да постигне въглероден неутралитет до 2050 г., посочва министърът на природните ресурси, околната среда и изменението на климата Ник Назми Ник Ахмад по време на събитие в технологичния комплекс Киберджая.

Предвиждат се допълнителни стимули за местното производство, като през септември генералният секретар на Министерството на външната търговия и индустрията (MITI) Датук Локман Хаким Али заяви, че институцията е предложила допълнителната подкрепа за електромобилите да бъде включена в бюджета за 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още