IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограничават достъпа на колите на Tesla в Чънду преди визита на Си Дзинпин

Движението на електромобилите на американската компания е ограничено преди Световните студентски игри, които ще стартират на 28 юли

14:12 | 26.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Достъпът на електрическите превозни средства на американския концерн Tesla Inc. е забранен до някои части на Чънду, докато властите се подготвят за посещението на китайския държавен глава Си Дзинпин във връзка с откриването на Световните студентски игри на 28 юли, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с приготовленията.

Управата на 21-милионния Чънду, който се намира в югозападната китайска провинция Съчуан, са наредили блокиране на достъпа на електромобилите на Tesla до някои райони, свързани с визитата на Си, добавят източниците.

През последните години електрическите модели на американския концерн многократно бяха възпрепятствани да се движат свободно по китайските пътища, като най-ярките примери бяха забраната за достъп на превозните средства до военни жилищни комплекси и ограниченото за движение в район, който е традиционен домакин на летните срещи на ръководството на Китайската комунистическа партия (ККП).

Ограниченията произтичат от опасения относно чувствителни данни, които се събират от камерите, вградени в превозните средства, въпреки че Tesla и главният ѝ изпълнителен директор Илон Мъск обещаха да спазват местните правила за обработка и съхранение на данни.

Китай е ключов пазар за Tesla, която разполага с фабрика в Шанхай. Съоръжението е най-големият производствен обект на концерна в света с годишен капацитет от над 1 млн. превозни средства.

Видео, разпространено в китайската социална платформа Douyin, показва шофьор на електромобил Tesla, на който е отказан достъп до място в Чънду. В клипа, който вече е свален, служител на реда обяснява, че спазва официална заповед, свързана с Игрите.

Чънду налага по-широки ограничения на движението по пътищата по време на спортното събитие, което продължава до 8 август, включително затваряне на някои улици за цивилни шофьори. 

Си ще присъства на церемонията по откриването и ще приеме лидери, включително президента на Индонезия Джоко Уидодо. Лятната версия на игрите се проведе за последно в италианския град Неапол през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още