IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai продава активите си в Русия за символична сума с опция за обратно изкупуване

Купувачът Art-Finance е свързан с президента на дилърската мрежа Avilon, която придоби по-рано руския бизнес на Volkswagen

13:30 | 19.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Hyundai Motor Co. планира да продаде своя завод в Русия за символичната сума от 7000 рубли (около 77 долара), превръщайки се в поредната международна автомобилна компания, която се разделя с руските си активи след началото на войната в Украйна, съобщава Ройтерс.

Продажбата на завода в Санкт Петербург ще доведе до отписване на 287 млрд. вона (219,12 млн. долара), изтъква концернът в регулаторна документация. Работата в съоръжението е преустановена от март 2022 г.

Hyundai заяви, че ще прехвърли активите си на руската група Art-Finance, включвайки опция за обратно изкупуване, в сделка, която се очаква да приключи до 28 декември. Междувременно южнокорейската компания обеща, че ще продължи да предоставя следпродажбено обслужване и други видове поддръжка на своите клиенти в Русия.

Групата Art-Finance е свързана с президента на дилърската верига Avilon, която придоби по-рано руския бизнес на Volkswagen AG.

Докато беше активно, съоръжението в Санкт Петербург произвеждаше моделите Hyundai Creta, Hyundai Solaris и Kia Rio. През 2021 г. компанията продаде 167 331 превозни средства в Русия, което е с 3% повече спрямо обемите от 2020 г. Делът на Hyundai на руския пазар възлиза на 10%, което съответства на нивата от 2020 г.

Концернът произвежда около 200 хил. превозни средства в Русия, или около 3% от глобалния му капацитет. Hyundai разполага със 194 търговски представителства в страната.

През септември руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров обяви, че за предприятието е намерен руски купувач. Тогава беше съобщено, че продажбата ще се извърши с право на обратно изкупуване, което е ограничено до две години.

Още през април се появи информация, че Hyundai възнамерява да напусне Русия, след като компанията заяви, че преразглежда всички варианти за своя местен бизнес.

От началото на войната в Украйна с руските си активи се разделиха международни автомобилни компании като Ford, Mercedes-Benz, Toyota, Renault, Suzuki, Stellantis, Honda на фона на наложените от Запада санкции и търговски ограничения на Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още