IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежки регулатор разследва Tesla заради проблеми с окачването

Компанията може да бъде принудена да стартира сервизна акция, която засяга всички електромобили Model S и X, продадени в страната

12:23 | 22.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla е изправена пред разследване от норвежкия регулатор по безопасността на движението по пътищата (NPRA) поради повреди в окачването на електрическите автомобили на американската компания, което може да доведе до сервизна акция, съобщава Ройтерс.

Агенцията е започнала да разпитва служители на Tesla още през септември 2022 г. и е поискала от компанията да разгледа оплакванията на потребителите относно повредата в долните задни раменa на задвижването на електромобилите Model S и X.

Регулаторът може да препоръча на Tesla да започне сервизна акция, отнасяща се до всички превозни средства модели S и X, за да замени повредените части, ако прецени, че това представлява „сериозен риск“ за безопасността.

Ако не бъде установен сериозен риск, сервизната акция може да не се осъществи.

Решението се очаква до Коледа. Агенцията има правомощието да нареди сервизна проверка, ако автомобилният производител откаже да предприеме действия.

Новината за разследването на NPRA, която не е била докладвана досега, следва разследване на Ройтерс, публикувано в сряда, което разкри как Tesla е обвинявала шофьорите за честите повреди на частите по окачването и кормилното управление, за които отдавна знае, че са дефектни.

Изправена пред растящи гаранционни харчове, Tesla се опитва да намали разходите за ремонт, като отчасти приписа прпва;оте на „злоупотреба на водачи“, става ясно от разследването, което се основава на хиляди документи на Tesla и интервюта с бивши служители, включително със сервизни мениджъри и техници в Норвегия.

Регулаторният преглед в Норвегия стана факт след повече от 10 доклада на клиенти до агенцията през 2022 г. за внезапно счупване на части по окачването, като например контролното рамо.

Разследването на Ройтерс установи, че отказите на контролните рамена на Tesla са постоянен проблем в Норвегия, един от най-големите европейски пазари на компанията.

Докладите до NPRA, видени от Ройтерс, включват един от клиент, който пише: „Контролното рамо е счупено. Това е щета, която са понесли МНОГО други коли Tesla. Пряка опасност за трафика“.

Собственикът предизвика регулатора „да се активизира и да направи нещо“.

Друг клиент пише до агенцията: „В събота се счупи окачването на нашата Tesla Model S, имахме късмет, че не се случи сериозен инцидент“.

Агенцията е получила доклади от потребители, които казват, че контролните рамена на техните електромобили са се счупили скоро след като са били инспектирани в сервизен център.

Един собственик споделя пред Ройтерс, че е посетил сервиз със своя Model S от 2017 г., за да провери задното дясно контролно рамо през юни 2022 г., след като е отчетена повреда през октомври 2021 г. Техник му казва, че частта е наред и няма „повреда от корозия, няма пукнатини".

Частта се чупи две седмици по-късно, споделя собственикът.

Откакто навлезе в Норвегия през 2013 г., Tesla доминира на този пазар, който бързо приема електрическите превозни средства. Данните на Норвежката пътна федерация показват, че 123 642 автомобила Tesla са регистрирани в Норвегия, като близо 120 хиляди все още са по пътищата.

Първоначално NPRA е поискала среща с представители на Tesla през септември 2022 г., след като получава клиентските доклади. Последната среща между агенцията и компанията се е състояла по-рано този месец.

Ако агенцията препоръча или нареди сервизна акция, тя може също да докладва за проблема на инструмента Safety Gate на Европейския съюз (ЕС), известен преди като RAPEX, който действа като система за бързо предупреждение за потенциално опасни нехранителни продукти. Това би предупредило собствениците на Tesla и държавите членки на ЕС за потенциала за повреда в окачването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още