IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните продажби на електромобили губят инерция през февруари

Общите обеми достигат 800 хил. превозни средства, като доставките в Европа, САЩ и Канада нарастват с двуцифрен темп, докато тези в Китай се свиват

10:18 | 13.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалните продажби на напълно електрически и плъгин хибридни превозни средства нарастват с 3% през февруари спрямо същия период на миналата година, главно под въздействието на честванията на китайската Нова година, съобщава Ройтерс, цитирайки консултантската фирма Rho Motion.

Компанията казва, че глобалните продажби са достигнали 800 хил. превозни средства през месеца. Продажбите в Европа са нараснали с 12% спрямо февруари миналата година и са се повишили с 31% в САЩ и Канада. В Китай, най-големия пазар за електромобили в света, обаче те намаляват с 12 на сто.

„Причината за по-слабия растеж е, че Китай все още е доминиращият пазар“ за електрически автомобили, коментира Чарлз Лестър, мениджър данни в Rho Motion.

Търсенето на електрически автомобили се охлади през последните месеци, след като се повиши драматично в продължение на няколко години, докато потребителите чакат по-достъпни модели да се появят на пазара.

Лестър изтъква, че продажбите в Китай са се увеличили с 34% от началото на годината, което според него дава по-добра индикация за представянето на пазара, като се има предвид, че китайската Нова година миналата година се падна през януари.

Rho Motion очаква глобалните продажби на електрически автомобили да нараснат с между 25% и 30% тази година.

В края на миналата година консултантската фирма заяви, че в световен мащаб изцяло електрическите модели представляват 70% от продажбите на екоавтомобили, а плъгин хибридите са отговорни за останалите 30%.

Електрическите превозни средства са „една от движещите сили в новата глобална енергийна икономика, която се развива бързо – и те водят до историческа трансформация на индустрията за производство на автомобили в световен мащаб“, споделя от своя страна Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) на събитие от миналата година. „Тенденциите, на които сме свидетели, имат значителни последици за глобалното търсене на петрол“, добавя той.

По думите му двигателят с вътрешно горене, който остава ненадминат в технологично отношение повече от век, сега е изместен от електромобилите.

„До 2030 г. (електромобилите) ще заличат търсенето на поне 5 милиона барела петрол на ден. Автомобилите са само първата вълна: скоро ще последват електрическите автобуси и камиони“, изтъква Бирол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още