IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите A5 Sportback и S5 Sportback преди Париж

Audi представи официално новото поколение на купето с четири врати

12:07 | 08.09.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Audi</p>

Снимка: Audi

След като в началото на лятото видяхме новото поколение на моделите A5 и S5, сега германската марка Audi представи и версиите Sportback. Двете модификации на спортното купе с четири врати - стандартната A5 Sportback и спортната S5 Sportback, ще имат публична премиера в края на месеца по време на автосалона в Париж.

Дизайнът на новите A5 Sportback и S5 Sportback е силно повлиян от този на купето, като не блести с нещо футуристично или неочаквано. Двете машини са изпълнени в типичния стил на марката, демонстрирайки технологични и модерни, но същевременно сдържани и стилни форми.

В оборудването на новите A5 Sportback и S5 Sportback вече влизат светодиодни матрични фарове, цифров панел Virtual Cockpit с 12,3-инчов сензорен дисплей, мултимедиен комплекс MMI със 7- или 8,3-инчов дисплей на конзолата, който поддържа системите Apple Car Play и Android Auto. Благодарение на това някои от функциите на автомобила (като централното заключване, например) могат да се управляват от смартфон.

Срещу доплащате клиентът получава безжично зарядно за смартфон и аудиосистема Bang&Olufsen, система за следене на лентата на движение и на мъртвите зони, камера за разпознаване на пътните знаци и много други.

Любопитна екстра при двата нови модела е системата автопилот, която е снабдена с функция за спиране и потегляне. Това позволява на водача да се "закачи" за движещата се отпред кола и да остави спирането и потеглянето на системите на автомобила. Екстрата работи при скорост до 65 км/час.

A5 Sportback и S5 Sportback са изцяло ново поколение, като са изградени на новата платформа MLB, която бе използвана за седана и комбито A4, както и за вече споменатите А5 и S5. Това е позволило увеличаване на междуосието от 2764 мм до 2824 мм, което предоставя допълнително пространство за возещите се на задната седалка в автомобила. Увеличен е и обемът на багажника - до 480 литра, докато общата маса на автомобила е редуцирана със средно 85 кг.

Задвижващите агрегати са аналогични с тези при купето A5 и S5. Това са бензинови TFSI и дизелови TDI двигатели, както и TFSI g-tron агрегат, пригоден да работи с метан.

Моторите на A5 Sportback развиват между 170 и 286 к.с., като от Audi уточняват, че те са със 17% по-мощни от предшествениците си, като в същото време изразходват с 22% по-малко гориво. Те се комбинират с 6-степенна механична скоростна кутия или със 7-степенна роботизирана трансмисия с 2 съединителя.

Изключение прави единствено най-мощната дизелова версия, за която е предвиден 8-степенен автомат ZF. С него е оборудвана и спортната модификация Audi S5 Sportback, която разчита на 3,0-литров бензинов турбомотор с 354 к.с. При нея ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,7 секунди, а средният разход на гориво е 7,3 л/100 км.

През 2017 г. компанията ще предложи и още по-бърза и мощна версия на модела – RS5 Sportback. Тя ще получи 3,0-литров туин-турбо V6 бензинов двигател, който ще развива мощност в порядъка на 450 к.с.

Цените на A5 Sportback в Германия започват от 37 800 евро, докато версията S5 Sportback има минимална цена от 62 500 евро. Публичната премиера на автомобилите ще се състои в Париж.

Още снимки - в Automedia.bg
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
"спортното купе с четири врати"? WTF? По дефиниця "купе" е кола с 2 врати. С 4 врати е или седан или хашбек (наричано погрешно хечбек)Аман вече, дайте по-сериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още