IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устойчиви ли са перспективите за пазарните оценки на компаниите за електромобили?

Алтернативата пред инвеститорите е да заложат на металите, влизащи в състава на батериите за електрическите коли, смятат анализатори

16:19 | 04.12.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

„Инвеститорите приемат, че доставчиците на електромобили в крайна сметка ще доминират в света на автомобилите. През 2014 г. те представляват 15% от всички продадени изцяло електрически коли. Днес техният дял достига 28%. Въпреки това, дори ако в крайна сметка този дял нарасне до 50% от всички продадени през 2030 г. електромобили – което може да е агресивно – трудно могат да се оправдаят текущите им оценки“, посочва Саконаги.

Според Bernstein пазарът предполага, че традиционните производители на оригинално оборудване няма да могат да доставят конкурентни електромобили в бъдеще или ще закъснеят значително в това отношение. Освен това изглежда, че пазарът смята, че стартъпите с фокус изцяло върху електромобилите, ще могат да генерират значително по-голяма печалба на произведен автомобил, главно като се възползват от по-добрата дистрибуция и допълнителните услуги. 

Анализаторът посочва, че това предположение не е напълно лишено от доказателства, тъй като технология, като пълно автономно шофиране на цена от 10 000 долара на автомобил, би променила радикално профила на маржа (и оценката) на индустрията.

Но Саконаги иска да се разграничи от предположението, че чистите електромобили, като тези на Tesla, винаги ще поддържат огромно оперативно предимство пред колите на традиционните конкуренти.

Компаниите за електромобили остават уязвими към краткосрочни неблагоприятни последици, включително към опасенията относно тяхната оценка и затрудненията при веригите на доставка. В същото време тези производители се сблъскват с нови играчи като Fisker, Faraday Future Intelligent, Lordstown Motors, Nikola, Lucid Motors, Nio, XPeng, Li Auto, Canoo и Rivian.

Всъщност, въпреки че Tesla може да се похвали с впечатляваща възвръщаемост от 54,3% от началото на годината, много други подобни компании изпитват затруднения в тази сфера. Faraday Future Intelligent, Nikola, XPeng, Li Auto и други производители продължават да отчитат загуби.

Фокус върху лития

Инвестициите в литий изглеждат като по-сигурен начин за залог по отношение на електрическата мобилност.

В разгара на енергийния преход анализаторите от „Уолстрийт“ прогнозират, че металите, които поддържат сектора за чиста енергия, като литий, мед, никел и кобалт, са напът да се превърнат в „петрола на бъдещето“.

Според скорошен анализ на Eurasia Review цените на четирите метала биха могли да достигнат исторически върхове за безпрецедентен, продължителен период от време, при сценарий на постигане на въглероден нуетралитет до 2040 г., което ще увеличи техния добив четирикратно за това време.

Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митю "импетатор" дребосъка, дето е известен тук и като Мазньо, има малко акцийки на руски добивни компании и затова скимти срещу ел.автомобилите, мрази Тесла, а като чуе за Илон, направо подпиква. Смеят му се редовно и в ФБ групата на инвеститора, все едно гледаш Костя Копейкин да говори за бизнес, ама с жалка визия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
хех ... импе , досега как са стигали материалите за направата на автомобилите и бензиностанциите и цялата инфраструктура осигуряваща ги с горива , а за в бъдеще няма да стигат ... :))) ... хайде да помислим в числа малко ... с няколко изключения , от всичко има достатъчно , а за изключенията трябва за известен период от време увеличаване на капацитета ... проблемът не е в електромобилите , а безконтролното размножаване в азия , съчетано със забогатяване на регионът , водещо до по-голяма консумация на каквото се сетиш ... нема да ядът само ориз , писва им ... искат и други неща ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Аз знам, че ще се опитат със сила да наложат безполезните електрически талиги, но знам тоже и че няма да успеят. Затова инвестирам в суровинни компании - защото суровините са нужни при всички случаи. Грозната истина е, че нито един от изброените метали няма да стигне до никъде за толкова масова електрификация !!! Отделно е очертаващият се колосален недостиг на електроенергия и безумните и цени, което превръща притежанието на електромобил във висша форма на ***-oтcтво. За чий ти е кола, която от ноември до април няма да можеш изобщо или почти изобщо да използваш, щото ще трябва да теглиш потребителски кредит, за да я заредиш? Очевидно вече и зеленашите проумяват горното - защото преди обещаваха: електромобил за всяко домакинство, а сега мънкат, че хората трябвало да карат колелца или да се возят с градския транспорт или по 5-6 семейства да ползват колективно една кола !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още