IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо BMW понижава перспективите след силно първо полугодие?

Баварският гигант засенчи Porsche по възвръщаемост, но настроенията сред ръководството са помрачени по отношение на производствените обеми и продажбите

21:20 | 04.08.22 г.
<p>
	Ръководителят на BMW AG Оливер Ципсе.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Ръководителят на BMW AG Оливер Ципсе. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Никой в BMW доскоро дори не можеше и да мечтае, че германската компания за премиум коли ще достигне марж на оперативната печалба от 24,5%. Концернът обаче изненада всички като отчете такъв резултат за първото полугодие. По този начин BMW не само остави Mercedes-Benz и Audi да му душат прахта по отношение на възвращаемостта, но засенчи и Porsche AG – диамантът в короната на Volkswagen Group, който преди това се тупаше по гърдите с марж от 19,4% за същия период, пише Automobilwoche.

Продажбите и печалбата на компанията също нарастват. Но поради проблемите с веригите на доставка в глобален план BMW изостава с производствените графици, което означава, че компанията не може да изгради толкова коли, колкото може реално да продаде. Концернът е доставил с почти 20% по-малко автомобили до своите клиенти през второто тримесечие спрямо същото време на миналата година. Оптимизираният продуктов микс и допълнителните постъпления от възвръщаемостта при лизинга – благодарение на ценовия скок при употребяваните коли – все пак гарантират стабилни парични потоци. 

Съвместното предприятие в Китай предоставя допълнителен тласък

Какво замъглява перспективите? BMW разполага с еднократен ефект, на който трябва да благодари за фантастичното първо полугодие: защото китайското съвместно предприятие BBA с Brilliance, при което по-рано BMW играеше второстепенна роля, беше напълно консолидирано след мажоритарното придобиване през февруари.

Без този ефект балансът пак би изглеждал добре, но няма да е толкова ефектен, колкото изглежда на пръв поглед. Оперативният марж без BBA щеше да възлиза на 12,6%, все още добър и леко повишен от 11,6-те процента преди година. Двата най-големи съперника Mercedes-Benz и Audi вече представиха по-добри стойности: 16,5 на сто отчита компанията от Инголщад, а тази от Щутгарт - 15 процента.

Приглушена перспектива

Но перспективите за втората половина на годината, които изпълнителният директор Оливър Ципсе леко понижи, изглеждат по-неблагоприятни. Ако BMW се е надявал да постигне целогодишни продажби на нивото от 2021 г., сега компанията вижда лек спад. Тя твърди, че продажбите през втората половина на годината остават „солидни спрямо същия период на миналата година“. Но това няма да е достатъчно за наваксване на дефицита от първите шест месеца.

Според Ципсе компанията очаква лек спад при доставките през 2022 г. Това би представлявало спад от около 5% на годишна база. С около 2,4 млн. продадени автомобила за миналата година спадът сега би възлизал на 120 000 превозни средства.

Проблем с поръчките

BMW признава за „нарастващите икономически затруднения“, които ще продължат да затрудняват индустрията през следващите месеци. Това се вижда още при самите поръчки за автомобилите на баварската компания. „Виждаме, че новите поръчки намаляват“, изтъква Ципсе. Това е особено ясно в Европа, добавя финансовият директор на концерна Николас Петер.

Въпреки това Ципсе споделя, че по отношение на електромобилите поръчките остават на рекордно високи нива. Той не се притеснява, че продажбите на плъгин хибриди, основен стълб при продажбите на BMW през последните години, може да се сринат, когато Германия прекрати финансирането на продажбите на този тип задвижване прз 2023 г. „Няма да има толкова голямо увеличение (на продажбите на хибриди), но те няма и да изчезнат“, признава Ципсе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още