IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният компас на Tesla изглежда е сменил своята посока

Промяната в личните приоритети на Илон Мъск повдигат въпроси относно това накъде се е запътил производителят на електромобили

16:30 | 12.02.24 г.
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

По това време Мъск все още изтъкваше бъдещето на Tesla като нещо повече от производство на електромобили.

През 2016 г. например той описа бъдещето на автомобилния производител с напълно автономна технология за превозни средства. Той имаше за цел да демонстрира безпилотна кола, която да пресече територията на САЩ до края на 2017 г. Това обаче не се случи.

През 2019 г., тъй като някои инвеститори на Tesla се усъмниха в това дали Model 3 може да изпълни целите на Мъск, главният изпълнителен директор проведе специална презентация за инвеститорите, за да подчертае усилията на компанията да разработи автономната технология и да обособи автопарк от роботаксита до 2020 г. Това не се случи.

След това, преди почти година, Мъск призова инвеститорите на Tesla да повярват, че бъдещето на компанията е свързано изцяло с реализирането на ИИ софтуер, който да осигури зелена светлина за роботизирани коли.

„Наистина вярваме, че… полагаме основите тук и че е по-добре да доставяме голям брой автомобили с по-нисък марж и впоследствие да събираме този марж в бъдеще, докато усъвършенстваме автономността“, изтъкна Мъск пред инвеститорите миналия април след представяне на разочароващ тримесечен отчет.

Но инвеститорите изглежда му се довериха. Акциите на Tesla поскъпнаха над два пъти през 2023 г. след мрачната 2022 г.

Някъде тогава се появиха и първите притеснения сред инвеститорите, че Мъск е твърде разсеян, тъй като трябва да се справя със сътресенията в новопридобитата социална платформа Twitter, сега X.

Тези опасения се засилиха миналата седмица, когато някои фенове призоваха Мъск да прояви повече сдържаност.

„Изменението на климата е най-голямата заплаха, пред която човечеството е изправено през този век, с изключение на ИИ“, изтъква Мъск пред журналист през 2017 г. „Продължавам да казвам това на хората. Мразя да бъда [като пророчицата] Касандра тук, но всичко е просто една игра, докато някой не се нарани“, добавя той.

Тези дни тонът на Мъск се промени. Той се застъпва срещу корпоративни ценности като ESG (екологично, социално и корпоративно управление – бел. ред.), които имат за цел да насърчат инвестициите в онези цели, които той някога рекламираше. „ESG е дяволът“, подчертава Мъск.

Сега Мъск изглежда се дистанцира от някои от зелените идеи, които беше прегърнал в миналото. На публично събитие през декември той описа тревогата за изменението на климата като „донякъде пресилена в краткосрочен план“ и призова за прагматичен подход за намаляване на въглерода през „следващите няколко десетилетия“.

„Част от движението на еколозите... е част от това, което кара хората да губят надежда в бъдещето“, посочва Мъск, добавяйки: „И така, предполагам, че това, което се опитвам да кажа, е, че трябва да имаме надежда в бъдещето. Трябва да се вълнуваме от бъдещето и трябва да изградим бъдещето, което искаме“.

Това бъдеще, според думите на Мъск, включва хуманоидни роботи, наречени Optimus, които Tesla се опитва да разработи, използвайки технологията, която се прилага и при автономните коли.

„Optimus, очевидно, е нов продукт, изключително революционен продукт и нещо, което според мен има потенциала да надхвърли далеч стойността на всичко останало в Tesla“, изтъква Мъск пред анализатори през януари. „Смятам, че имаме добър шанс да доставим известен брой Optimus през следващата година“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още