IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Риъл Булленд се трансформира

С нови собственици фондът ще гласува за промяна в устава, която да му позволи и инвестиции в неземеделски имоти

13:31 | 13.08.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Риъл Булленд се трансформира

Дружеството бе създадено в период, когато пазарът на земеделска земя вече беше преживял своя ръст от около 250 лв. за декар през 2005 -2006 г. до около 1 200 лв. за декар през 2013 г., на база на сделките на Адванс Терафонд АДСИЦ.

Много от фондовете за земеделски земи вече бяха ликвидирани (ЕЛАРГ ФЗЗ бивше Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ), смениха собственика си (Агро Финанс АДСИЦ, Мел инвест ФЗЗ АДСИЦ, Серес АД, Агроинвест инжинеринг АД и други) или бяха разпродали земеделските си земи (Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ).

В действията на създателите на Риъл Булленд АД имаше и емоционалност, тъй като те бяха създатели на Булленд инвестмънтс АДСИЦ, но бяха освободени от ръководството на този фонд и решиха да създадат нов, със същия инвестиционен профил.

Впоследствие преди няколко месеца Булленд инвестмънтс АДСИЦ окончателно продаде и последните притежавани земеделски земи.

Така „сам юнак на коня“ остана Адванс Терафонд АДСИЦ, който единствен купува активно земеделски земи, както и активно продава, като осъществява т. нар. поземлено банкиране и поддържа баланс между покупки и продажби на земите. Силата на Адванс Терафонд АДСИЦ е в натрупата база със земеделски земи на най-голям фонд за земя на БФБ-София, съответно наличната мрежа от купувачи на земеделска земя в голяма част от страната, натрупаното ноу-хау, контакти с фермери и други.

В случаят с Риъл Булленд АД се оказа невъзможно да се започне сега, в период, когато земята се придобива от обработващите я фермери (за които тя има много по-голяма стойност поради ред причини), а не от фондовете. Периодът на фондовете беше през 2005-2008 г., когато фермерите все още не купуваха активно земята, която обработват.

Все пак има и нова лястовичка на пазара на земеделска земя, където, както казахме, купувачите са фермерите и няма много място за фондовете. Новата лястовичка е Елана Агрокредит АД, която привлече капитал от около 5 млн. лв. и планира ново увеличение за 16 млн. лв.

Моделът на Елана Агрокредит АД е обаче форма на лизинг, при който дружеството финансира фермерите в покупката на земя, тя е собстност на Елана Агрокредит АД, но след като фермера се издължи (договорите са 10-годишни), земята му се прехвърля. През цялото време обезпечението (земята) е собственост на Елана Агрокредит АД, което намалява рисковете за дружеството, ако фермерът не плаща лизинговите си вноски.

През април тази година ЕВБР даде кредит от 5 млн. евро на Елана Агрокредит АД, за да финансира фермерите в покупката на земеделска земя. От ЕБВР обясниха, че „целта е да спомогнем за преминаването на земеделската земя от собственици рентиери към собственици ползватели (фермери). Предоставянето на фермерите на по-големи възможности да притежават и развиват собствената си земя стимулира дългосрочните инвестиции. Това може да спомогне и за увеличаване и подобряване на селскостопанската продукция“.

В България под 20% от земята е собственост на ползвателите (фермерите), докато в Западна Европа процентът е над 70% и в някои страни е близък до 100%. Затова и в Бългрия земята ще преминава в ръцете на ползвателите.

Свързани компании:

Риъл Булленд АД(RBL)

Агро Финанс АД(AGF)

Агроенерджи Инвест АДСИЦ(AGI)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
По скоро разпирява предмета си на дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още