IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови са промените в закона заради новите евроразпоредби за наследството

Текстовете на ГПК са публикувани за обществено обсъждане на сайта на Министерството на правосъдието

17:44 | 09.03.15 г.
Готови са промените в закона заради новите евроразпоредби за наследството

Районният съд по последния постоянен адрес на наследодателя ще е компетентният орган за издаване на европейско удостоверение за наследство. Ако няма такъв адрес, удостоверението се издава от районния съд по последния му адрес в страната, а при липса на адрес в страната - от Софийския районен съд.

Това предвиждат промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), който днес е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на правосъдието, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Проектът предвижда създаването на глава на ГПК "Особени правила относно производството по граждански дела при действие на правото на Европейския съюз", с която да се създаде подходяща вътрешна уредба, позволяваща приложението на регламент на Европейския парламент от 4 юли 2012 година относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на решения и приемането и изпълнението на автентични актове в областта на наследяването и относно създаването на европейско удостоверение за наследство, посочва се в съобщението.

Този регламент, който се прилага при наследяване в случай на смърт, цели въвеждането на единни правила относно компетентността и приложимото право в областта на наследяването в ЕС.

Възлагането на районния съд да издава европейско удостоверение за наследство е мотивирано от обстоятелството, че към момента единствено районният съд има компетентност по въпроси, свързани с наследствените правоотношения. Освен това районният съд има богат опит в разглеждането на дела с международен елемент, определянето на обичайно местопребиваване, както и притежава компетентност за извършване на процесуални действия по събиране на доказателства и връчване на документи в други държави членки.

Удостоверението за наследство, както и отказът да бъде издадено, ще подлежат на обжалване пред съответния окръжен съд в едномесечен срок, който тече от момента на връчването.

Припомняме, че през миналата година Нотариалната камара предупреди, че страната ни е закъсняла с въвеждането на новата европейска нормативна уредба за наследяването. Разпоредбите предвиждат да се даде възможност за избор приживе законите на коя държава да се прилагат в случай на смърт на едно лице при наследствените въпроси – на държавата, на която лицето е гражданин, или на държавата, която е обичайното му местопребиваване към момента на смъртта и с която същото лице има трайна връзка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още