IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България предлага четири резервата да бъдат вписани по изискванията на ЮНЕСКО

Защитените територии трябва да гарантират икономическо развитие на регионите

17:06 | 15.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Дирекция Национален парк Централен Балкан</em></p>

Снимка: Дирекция Национален парк Централен Балкан

България вписва четири биосферни резервата по изискванията на ЮНЕСКО. Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа декларацията с номинациите, която се изпраща на Секретариата на ЮНЕСКО, съобщи екоминистерството.

Номинациите са за биосферни резервати от нов тип – Биосферен резерват „Сребърна“,  „Червената стена“, „Узунбуджак“ и Национален парк „Централен Балкан“. В границите на новите биосферни резервати попадат 7 от резерватите от стар тип, включени в мрежата през 1977 г.

Министерството на околната среда и водите информира, че е подкрепило Националния комитет по програмата „Човекът и биосферата” (МАВ) на ЮНЕСКО в усилията му, свързани с избора и номинирането на биосферни резервати от нов тип.

Чрез проект, финансиран от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС) и изпълнен от Българска фондация „Биоразнообразие”, са проучени възможностите за съвместяване на съществуващите биосферни резервати със съвременните изисквания. 

Подготвени са номинационни документи за резерватите, чието обявяване е подкрепено с решения на общинските съвети и местните общности, информира МОСВ.

България е уведомена, че Консултативният съвет на програмата е разгледал българските номинации и е препоръчал да бъдат одобрени на 29-та сесия на Междуправителствения комитет по Програмата (MAB - ICC) през юни 2017 г. Препоръката е биосферните резервати от старо поколение у нас, за които общините не са изразили съгласие за обявяване за резервати от съвременен тип, да бъдат заличени от световната мрежа по служебен път.

МОСВ заявява, че не е променяло позицията си, според която ще продължава да подкрепя и подпомага методически процеса по развитие на мрежата от биосферни резервати (паркове) в България.

Програмата „Човекът и биосферата” към ЮНЕСКО започва рабoта през 1976 г.

Целта й е да бъде създадена световна мрежа от биосферни резервати, в която да бъдат съхранени образци от неповлияни от човешката дейност природни екосистеми. България се присъединява към програмата МАВ през 1977 г., като включва в мрежата 16 стриктни резервата, с което се превръща в една от страните с най-представителните мрежи от биосферни резервати в Европа.

През 1995 г. са приети Севилската стратегия и Законова рамка за биосферните резервати. Съгласно нея биосферните  резервати следва да стимулират и устойчивото развитие на местните общности. Затова следва да бъдат обособени освен зони за строга защита  и „буферни“ зони, както и „преходни“ зони, в които се поощрява прилагането на устойчиви практики, гарантиращи икономическо развитие на съответните региони, и опазване на природата в тях.

На национално ниво програмата се управлява от Национален комитет, в който участват представители на БАН, държавни институции, НПО и др. Съставът на националния комитет е определен с решение на Управителния съвет на БАН от 2014 г.

В съобщението се допълва, че МОСВ ще продължи да подкрепя процеса за обявяване на съвременни биосферни резервати. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още