IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Метрото диктува строителството на жилища и наема на офиси в София

Опасенията за издуване на имотен балон се разсейват и се създават условия за балансиране на пазара, пише в анализ Arco Real Estate

21:52 | 10.07.17 г. 2
<p>
	В София активно се строят новите линии на метрото. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

В София активно се строят новите линии на метрото. Снимка: Investor.bg

Наемни нива за клас А офис площи остават стабилни - 13 евро /кв. м за CBD, 12 евро/кв. м - широк център и 10 евро/кв. м - Крайградски зони. Клас Б сгради следват също тенденция на стабилизиране по отношение на исканите наеми, като нивата са в диапазона от 7 до 11 евро/кв. м в зависимост от местоположението на сградата. Клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании, остават на предишните си нива между 10 до 15 евро/кв. м.

Ваканционни имоти по българското Черноморие

Подемът при жилищните имоти в големите градове се усети и при ваканционните имоти. Ефектът в този сегмент се изразява в преодоляване на кризата от отлива на руските и британските купувачи, стабилизация на цените и поддържане на стабилен интерес и обеми продажби.

За разлика от значителното нарастване на в цените на жилищните имоти в големите градове, при ваканционните имоти говорим по-скоро за пазар със стабилни цени и положителни перспективи, който е в процес на намиране на нови пазари.

Българите вече съставляват 50% от купувачите в Слънчев бряг, а в курортите на юг от Бургас, те са почти 100% от купувачите към момента, т.е. пазарът по Южното Черноморие е почти изцяло български.

В резултат на обобщени данни на Arco Real Estate за второто тримесечие на 2017 г. около 13% от предлаганите в агенцията имоти са на българското Черноморие. От тях близо 38% са обекти, находящи се в к. к. Свети Влас, а около 15% са в к. к. Слънчев бряг. Предлагат се предимно двустайни жилища между 58-70 кв. м. със средна офертна продажна цена от около 859 евро/кв. м. и средна крайна цена от 54 000 евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
coder
преди 6 години
Естествено, че метрото диктува предпочитаните локации. То другата инфраструктура не е пригодена за такъв трафик. "Аре аз ще тръгвам преди 16;30, че да избегна трафика и да се прибера в 17, щото ако тръгна в 17 ще се прибера след 18".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
"Опасенията за издуване на имотен балон се разсейват и се създават условия за балансиране на пазара, пише в анализ Arco Real Estate"Това е като прocтитутки, да обясняват, как нямат никакви болести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още